Запасаємося вітамінами правильно: поради черкащанам від дієтолога

29 серпня 2016, 20:39

366429

Фруктово-овочевий сезон на Черкащині – у розпалі. Прилавки в магазинах та на базарах ломляться від жовтої, червоної, зеленої та смугастої смакоти.

Як поповнити ресурси організму вітамінами, розповідає черкаський дієтолог Тетяна Яцун, пише vikka.ua.

Щоб овочі та фрукти приносили користь, їх необхідно вживати сирими або за мінімальної термальної обробки. Овочі краще готувати на пару, ніж смажити. Фрукти краще їсти цілими, ніж робити свіжовичавлений сік.

"У соку ми втрачаємо велику частину волокон, а значить збільшується кількість вуглеводів і подовжується процес насичення. Вживання великої кількості свіжих соків може навіть призвести до розвитку цукрового діабету. Тому давайте будемо їсти те, що дає нам природа. Вона одна точно знає, що нам потрібно", – зазначає Тетяна Яцун.

В овочах і фруктах багато води. Вони одночасно вгамовують і голод, і спрагу. До того ж вони засвоюються дуже швидко, тому це оптимальний варіант для швидкого заряду бадьорості. Фахівці рекомендують вживати їх на сніданок.

"Одне яблучко чи банан дадуть нам енергію і прекрасний настрій. Адже в них містяться фолієва кислота і селен, які допомагають виробляти ендорфіни – гормони щастя. А ось помідор і кавун містять лікопін – це сильний антиоксидант , який допомагає організму протистояти хворобам, таким як атеросклероз, онкологічні захворювання", – зауважує дієтолог.

Фахівці рекомендують вживати овочі і фрукти щодня, бажано вирощені у своєму регіоні. У день дорослій людині необхідно з'їдати 400-500 г овочів і фруктів, бажано в сирому чи тушкованому вигляді. Це забезпечить надходження в організм 25 г клітковини.

"За рахунок своїх фізичних властивостей клітковина вбиває патогенні види мікроорганізмів, в тому числі і паразитів. У той же час вона формує умови, сприятливі для дружньої нам мікрофлори кишечника, одночасно перешкоджаючи заселенню патогенної. Її відсутність в раціоні може призвести до проблем із травною системою", – додає Тетяна Яцун.

Поділитись

Коментарі

Вгору