На Черкащині збирають перший врожай спаржі. У 2023 році цією культурою Павло Булгаков засадив шість гектарів. Вирощувати спаржу почав ще десять років тому - у рідній Каховці. Тепер продовжує робити це тут, повідомляє "Суспільне Черкаси".
Павло Булгаков через повномасштабне вторгнення залишив і домівку, і власну справу, нині вирішив поновити свої знання та працевлаштувався на підприємство, яке вирощує овочі.
Спаржу збирають вже близько десяти днів. У 2024 році сезон розпочали раніше, ніж очікували, адже за теплої погоди рослина росте швидко, пояснив керівник проєкту з вирощування спаржі Павло Булгаков:
"Коли були температури 27-28 градусів, то так, дійсно, до десяти сантиметрів мали наростання спаржі. Тобто, якби було зараз тепло, наприклад, пагін завтра був би готовий до зрізу".
Як саме збирають урожай спаржі, пояснив пан Павло:
"Навколо цієї рослини, яку ми зрізаємо, може бути інша брунька, тобто починати рости інший пагін, тому ніж заводимо. Наприклад, ми можемо завести від рослини, повернути ножа і зрізати. Брунька має бути закрита, щоб не було видно суцвіття. І товщина, яку зазвичай просять клієнти за класом Кодексу Аліментаріуса , понад вісім міліметрів".
Зі слів Павла Булгакова, усього мають сім гібридів спаржі, зокрема, фіолетову - гібрид "ерасмус" чи салатову - "примус". Щодня збирають 500 кг урожаю. Вирощують її в екологічних умовах:
"Нині цю ділянку гербіцидами не обробляємо. Спаржа росте, як кажуть, із з-під самої землі. Немає ніяких обробок, ні підживлень, максимум це може бути полив".
Павло Булгаков розповів, що знайомий з цією культурою понад десять років. До початку повномасштабної вирощував спаржу у рідній Каховці.
"Генеральний директор привіз палету білої спаржі на зберігання. Я запитав, що це. Він гордо так відповів: аспарагус. Це взагалі мені не допомогло. Таким було моє перше знайомство зі спаржею у 2013 році. Відтоді починав з нею ближче знайомитися. Наразі в Каховці маю власну ділянку", - розповів пан Павло.
Тепер свої знання застосовує на Черкащині:
"Була консультація зі зберігання компанії в Черкаській області й запропонували залишитися в команді, щоб вигадати якийсь проєкт. Так виникла пропозиція реалізувати проєкт спаржі".
Ця рослина багаторічна, бо ж збирати урожай з неї можна до 12-15 років. У 2023 році у Мошнах засадили шість гектарів спаржі. Цього року планують засадити 13 гектарів на іншій ділянці.
"Спаржа ще не вийшла на 100% своєї врожайності. У цьому році плануємо, що це десь 30% від номінальної врожайності. На наступний - 70-80% і вже на третій рік вона виходить на 100% своєї врожайності. Ми орієнтуємося на норму шести тонн з гектара, але в Каховці збирали й більше", - розповів фахівець.
Зі слів Павла Булгакова, вдома такий продукт варто зберігати в холодильнику:
"За три-чотири дні якщо спаржа трошки прив’яне, то нічого страшного. - Ви її просто відварюєте. Вона смакові властивості не втрачає, але треба враховувати, що якщо залишити на столі за високих температур, то у неї починаються прискорюватися процеси, як і у всіх овочах".
Пан Павло має власний улюблений рецепт:
"Полити спаржу запашною олією, потім посолити та поперчити, тільки бажано брати не просто мелений перець, а цілим горошком. Подробити, перемішати, викласти на решітку і зразу на гриль".
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram