Зважені і щасливі черкащани: як втриматися від спокуси стати ненажерою на новорічні свята

31 грудня 2014, 10:00

shutterstock_164271977_600x385

Новорічні свята традиційно відзначаються з великим розмахом. У новорічну ніч смачні і калорійні страви на столі викликають спокусу скуштувати їх усіх, та й у наступні дні свято триває вже у друзів, родичів. знайомих - так що сміливо можна говорити про святковий бенкет протягом цілого тижня. Новий Рік, Різдво, Старий Новий Рік ми зустрічаємо в стильних вбраннях, які все важче і важче сходяться на талії. Дійсно, рясні застілля зводять нанівець усі передсвяткові зусилля з приведення фігури в норму, і навіть можуть додати кілька зайвих сантиметрів.

Гучні новорічні застілля часто негативно позначаються не лише на фігурі більшості людей, а й стають приводом для виникнення неприємних відчуттів, а також загострення хронічних недуг, пов’язаних із роботою шлунково-кишкового тракту.

Як пережити новорічні свята без неприємних наслідків для здоров’я, як не переїсти та не перепити у ці святкові дні, читачам "Про все" розповіла обласний дієтолог Леся Копильчук.

- Щоб не переїсти за новорічним столом за півтори-дві години до застілля слід перекусити щось легке. Це може бути овочевий салат, шматочок риби чи хліб із маслом.  Цей перекус зробить так, що ми не будемо відчувати себе дуже голодними і не переїмо за святковим столом. Також потрібно подбати про меню. Не надавати перевагу салатам з майонезом, а приготувати салати із заправкою із йогурту, сметани чи олії. З м'ясних продуктів краще обирати біле м'ясо, воно більш легке та краще переноситься. Це може бути курка, індичка чи кролик. Під час застілля не варто зловживати алкоголем. Безпечна доза алкоголю - це 20 грам для жінок і 30 грам для чоловіків, - розповіла головний дієтолог Черкащини.

Якщо у новорічну ніч все ж не вдалося втриматися від спокуси і ви таки переїли, то наступного дня рекомендується влаштувати розвантажувальний день.

- Добре влаштувати, наприклад, кисломолочний день (пити протягом дня кефір (1,5 л) або яблучний - зїдати 1кг чи 1,5 кг сирих або печених яблук, гарбузовий день чи грабузово-яблучний. Також наступного дня рекомендується пити побільше рідини - трав'яні чаї, морси, соки, мінеральну чи звичайну воду (2,5л ). Якщо кефір чи яблука - не для вас, то можна випити курячий чи рибний бульйон, - наголосила Леся Копитько.

Щоб не отруїтися і не підхопити кишкову інфекцію, варто взяти собі за правило - не доїдати їжу, яка залишилася після свята.

- Особливо це стосується страв, де був майонез, оскільки він досить швидко псується. Якщо такий салат простояв на столі десь дві години, то його можна сміливо викидати у сміття, оскільки є шанс отруїтися чи підхопити кишкову інфекцію, - застерігла черкащан дієтолог.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору