Гріхи можна очистити через покаяння, а не через холодну воду, – Софроній

18 січня 2017, 20:04

986df435889be9856ca407742e178643_L

Велике водоосвячення здійснюється по Уставу в кінці літургії, в навечір’я Богоявлення 18 січня, а також у день Богоявлення 19 січня. У самий день Богоявлення водоосвячення здійснюється з урочистим хресним ходом до джерел води. Віряни в усіх храмах, після богослужінь зможуть освятити воду. Головне для християнина цього дня – це присутність на церковній службі, сповідь і Причащання Святих Христових Таїн, причащання водохресної води. Як би важко не було в житті, які б випробування ми не зносили, у якій би неправді, ворожнечі не жили, це свято дає надію на очищення, покращення й відродження, пише Вечірка.

Зіткнувшись з пречистим Тілом Христа Спасителя й очищена від всякої нечистоти водна стихія отримала здатність бути вмістилищем Божественної енергії. У Церкві це освячення продовжується в часі.

Майже кожен віруючий має вдома Хрещенську, або як її ще називають, Богоявленську святу воду. Протягом року і більше вона лишається свіжою, не псується, що є завжди є загадкою для нас. Хрещенська свята вода володіє величезною цілющою силою, але дія її залежить від віри людини.

Люди цього дня йдуть до водойм, аби зануритись у воду. Хтось випробовує себе, хтось пірнає з вірою, хтось приходить до води як на виставу.

Так, за словами Митрополита Черкаського й Чигиринського Іоана, омиває гріх хрещення й причастя тіла й крові Христових.

- Свята вода гріхи не омиває, але вона готує тіло й душу для покаяння, витончує почуття людські до дії Святого Духа. Тому від людини вимагається віра в умовах, коли в неї входить дух святий, – зазначив Владика Іоан. – Тому той, хто йде в ополонку, має йти з вірою в те, що Бог через святу воду і зцілить, і очистить від гріхів. Смирення перед Богом не в гордині входження в ополонку, а в стані смирення перед Богом. Творіння Боже, яке согрішило, вступаємо до святині в молитві, з проханням мисленим, внутрішнім зверненням, аби Бог допоміг нам.

- Як тільки я вирішу проблеми з хребтом до кінця, я обов’язково піду в ополонку, – пообіцяв Митрополит Іоан. – Учені кажуть, що для людини найкраще пити воду, РН якої становить не менше 7,4, це той показник, який має наша кров. Якщо показник менший, наша кров мусить збалансувати показник шляхом витягування з кісток, органів, мінералів. Маю вдома богоявленську воду, в яку потроху підливаю воду зі свердловини. Міряв у ній РН, то він становить 7,6. Це один із премудрих божественних замислів, коли Бог діє на воду, змінює її властивості, вона перестає псуватися і стає корисною для вживання. Потрапляючи в кров, вона збагачує наш організм. Духовні властивості води в тому, що вона проганяє нечисту силу, коли ми кропимо водою ближніх, худобу, оселі.

У Свято-Троїцькому Соборі 19 січня о 7.00 розпочнеться служба, а о 9.00 будуть освячувати воду біля Собору. О 10.00 Хресна хода вирушає від Храму до ополонки в районі Долини Троянд, біля пляжу «Рів’єра». Воду в Дніпрі почнуть освячувати о 10.30.

Обіцяють серйозну програму з пусканням голубів у небо й безкоштовним глінтвейном для всіх, хто пірне в ополонку.

Традиції купання в ополонках не є обов'язковими і не очищають людину від гріхів.

- Гріхи можна очистити через покаяння, а не через холодну воду, – наголошує Митрополит Черкаський і Канівський Софроній. – Не купатися треба, а покаятися, усвідомити гріхи, переглянути своє життя, сповідатися. Якби ж то холодна вода добралась до мізків. Треба знати, що це таке і розуміти, заради чого ви це робите і чому повинні це робити.

Владика Софроній зізнається, що має вдома минулорічну Водохрещенську воду, яка стає в помочі. Щоранку вживає трішки натщесерце. Вода немов щойно витягнута з криниці. Людина, говорить, хоче себе виправдати, а тому всьому чудодійному надає фізичне пояснення.

- Тому й говорять, що вода довго не псується, тому що в неї занурюють срібний хрест. Але ж ця дія іонізації спрацювала б у 2-3 літрах води, але ж ніяк не в проточній воді, наприклад, із Дніпра, – зазначає Владика Софроній

У Свято-Михайлівському кафедральному соборі 19 січня служба розпочнеться о 9.00, а за дві години вже можна буде освятити воду надворі.

- Цього року «Черкасиводоканал» після нашого звернення безкоштовно надав нам три водовози води, – радіє Митрополит Софроній. – Нехай хрещенська водичка допоможе нам у цьому вже 2017 році ходить цілий рік чистими як чиста сама вода.

Задля безпечного пірнання у Черкасах 19 січня на пляжах чергуватимуть рятувальні пости КУ «Черкаська міська комунальна аварійно-рятувальна служба» Черкаської міської ради та працівники ДСНС області. Спеціальні зони для традиційного обряду облаштують у трьох місцях – на пляжі «Рів’єра» по вул. Гагаріна, біля фітнес-клубу «Спорт Лайф» по вул. Козацькій та на пляжі «Живчик» біля Храму Святого апостола Андрія Первозванного на Митниці. Біля Рів’єри буде розгорнуто намети, у яких можна буде перевдягнутись та зігрітись.

Пам’ятайте, що в такий день зцілює не тільки вода, а й тверда і щира віра людини в те, що це допоможе. Тож не втрачайте віри.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору