Центр експертиз “ТЕСТ” провів дослідження курячих стегенець від п’яти найпопулярніших українських виробників курятини. Продукція оцінювалась за багатьма критеріями, в тому числі й за результатами лабораторних досліджень. У підсумку, лише одна торгова марка не отримала суттєвих зауважень.
Для дослідження Центром Експертиз було закуплено 5 зразків курячих стегенець. Експерти зробили акцент на закупівлю зразків в супермаркетах у запакованому вигляді, що важливо для правильної ідентифікації об'єкта дослідження. Тестували наступні торгові марки: "Знатна курка", "Наша Ряба", "Чебатурочка", "Гаврилівські курчата". І один зразок базарного представника (хоча теж промислового виробництва, не домашня) - "Славне курча".
При порівняльному тестуванні продукція була перевірена за різними показниками, в першу чергу, для перевірки її безпеки. Також було оцінено, наскільки правильно оброблене м'ясо, його товарний вигляд. З урахуванням результатів перевірки в лабораторії, органолептичної оцінки, а також зауважень щодо маркування та пакування, були виставлені загальні оцінки. У тест також був додатково включений параметр - дельвотест.
Маркування та упаковка
Упаковка різних частин курячого м'яса сьогодні приблизно схожа. Є упаковка із застосуванням захисних газів - найнадійніша (в цьому тесті це "Наша Ряба"). Є пінопластові піддончики загорнуті плівкою. На ринку м'ясо продається і зовсім без упаковки, на вагу в одноразові пакети, це найгірший варіант з гігієнічної точки зору.
Лабораторні дослідження
Головне питання, яке хвилює споживачів: чи є в курячому м'ясі гормони й антибіотики? З антибіотиків м'ясо тестували на наявність хлорамфінеколу, цінкбацитрацину і з'єднань тетрациклінової групи. Їх не повинно бути в м'ясі. Рівно, як і гормонів, серед яких перевіряли м'ясо на утримання трьох з'єднань (діетілстильбестрол, естрадіолу 17-бета, тестостерону). Ні гормонів, ні антибіотиків, ні мікотоксинів (афлатоксину В1) в курячому м'ясі виявлено не було.
Другий напрямок показників безпеки - це мікробіологічні. На цьому етапі м'ясо досліджували за загальним змістом мікроорганізмів (загальне мікробне число, раніше МАФАМ). Їх не повинно бути більше 5х105 КУО в 1 г для фасованої продукції. Під час перевірки, одразу чотири зразки з п'яти, не пройшли перевірку: перевищення було зафіксовано в "Знатна курка", "Гаврилівські курчата", "Славне курча" і "Чебатурочка". Другий показник на наявність сальмонели не було виявлено ні в одному зразку. Ці показники мікробіології нормуються наказом №16 Департаменту ветеринарної медицини.
Дельвотест
Новим пунктом випробувань був параметр дельвотест. Це відповідь на запит споживачів: "чули, що несвіже м'ясо курки промивають в хлорці або в чомусь подібному перед продажем". Дельвотест якраз і визначає, чи існують будь-які речовині, що перешкоджають зростанню мікроорганізмів (зокрема, різних антибіотиків, дезінфекційних та антибактеріальних речовин). В даному випадку нічого подібного виявлено не було.
Вміст води у м’ясі
Ще одним пунктом випробування була перевірка на вміст вологи (води). Згідно з довідковими даними вміст вологи в курячому м'ясі досягає 69-74% і може бути вище приблизно на 7% якщо після забою застосовується водяне охолодження (на сьогоднішній день, частіше за все, саме так і охолоджується м'ясо). Під час проведених аналіліз, всі зразки тестування були в межах норми.
Органолептична оцінка
Експерти зазначають, що сире м'ясо в буквальному сенсі не дегустували, а проводили його уважний товарознавчий огляд. Особливу увагу було приділено правильному обробленню. За вимогами стандарту (ДСТУ 3143: 2013) стегно повинно являти собою частину тушки, що складається з стегнової кістки з прилеглим до неї м'ясом. Тому вимоги до продукту такі:
- поверхня чиста, суха, але не обвітрена;
- колір м'яса - блідо-жовтий з рожевим відтінком;
- ніяких синців, згустків крові, інших кісток, крім стегнової;
- без стороннього запаху.
Саме таким має бути якісне охолоджене м'ясо. Без особливих зауважень щодо органолептики вийшла тільки марка "Наша Ряба". Невеликі недоліки були у "Чебатурочки" - невеликий шматочок кістки і стегенця різної величини. Більш суттєві зауваження у "Гаврилівські курчата" (занадто багато шкури, слизька поверхня і сторонній запах), "Знатна курка" (невеликий шматочок кістки, синюшний колір поверхні) і "Славне курча" (м'ясо погано знекровлене, є згустки крові, м'ясо відстає від кістки).
У підсумку
За результатами порівняльного тестування курячих стегенець загальна оцінка "відмінно" у марки "Наша Ряба". Решта продуктів отримали загальні оцінки "погано", в першу чергу їх підвела мікробіологія - у всіх зафіксовано перевищення загального мікробного числа.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram