З початку грибного сезону на Черкащині зафіксовано понад 30 випадків отруєнь

31 жовтня 2018, 13:02

З початку грибного сезону на Черкащині зафіксовано понад 30 випадків отруєнь

З початку грибного сезону у Черкаській області зареєстровано 33 випадки отруєнь грибами з 55 потерпілими (47 дорослих та 8 дітей віком до 18 років), 1 – летальний (дорослий).

Інформація щодо стану отруєнь грибами спрямовується до органів влади та місцевого самоврядування, Державної служби з надзвичайних ситуацій та Держпродспоживслужби для відповідного реагування та застосування заходів щодо попередження отруєнь.

ДСНС пропонує перелік правил, які допоможуть уникнути отруєння грибами:

1. Набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, адже там вони проходять відповідний контроль.

2. Якщо відправились до лісу, то:

- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;

- намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби "білі", "бабки", "моховики";

- якщо зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

- при приготуванні страв із грибів, їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

- не вживайте сирих грибів;

- перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;

- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;

- не давайте грибів маленьким дітям;

- ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;

3. Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином і обов’язково зверніться до лікаря.

За інформацією ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України"

 

Вгору