Відомий черкаський кулінарний блогер поділилася рецептами 5-ти стильних новорічних закусок (фото)

29 грудня 2015, 10:10

novogodnie-zakuski16

Сучасний новорічний стіл, звичайно, повинен бути різноманітним, але не надзвичайно рясним і калорійним. Краще робити порційні невеликі страви, ніж гігантські тарілки салатів, оселедців під шубою, декорованих так, що гості бояться до них доторкнутися. І навіть якщо ви робите холодне або холодець, краще подати його в маленькій креманці. Такі поради щодо підготовки новорічного столу читачам "Про все" дала відомий черкаський кулінарний блогер Олена Ольшевська. 

Лена+Ольшевская

- Внесіть новизну у звичайні страви. Зробіть олів'є з відвареним язиком і молодим горошком. Канапе на один укус, купіть гранат, плоди каперсів, багато зелені і красиво задекоруйте страви. На свій смак або нехай консультанти в магазині допоможуть зібрати вам сирну тарілку. Підсмажте волоські горішки, налийте в маленьку піалу рідкого меду і подайте разом з сирами.

Я дотримуюся стратегії - всього потроху, але кожна страва має бути яскравою, зі своїм смаком. Якщо у вас вже є одна страва під майонезом, значить нехай інша буде з листової зелені, з оливковою олією і бальзамічним оцтом. Закарамелізуйте грушу, візьміть гострий сир (брі, чеддер), зробіть складний соус і вже будь-яка «травичка» у вас заграє на тарілці, - зазначила Олена.

Пропонуємо читачам "Про все" на Новий рік поласувати смачними закусками, які приємно здивують ваших гостей та прикрасять будь-який святковий стіл.

хумус

1. Хумус з хрусткими чіпсами чи тортільяс

Насамперед - купіть хороший хліб: гречаний, французький багет або чіаббату у вигляді багета і хороший щільний темний хліб.

Для хумуса я б порекомендувала взяти чіпси Pringles або ж мексиканські коржі, зійде і підсушений вірменський лаваш, розрізаний попередньо на невеликі прямокутні шматочки. Зробіть хумус, поставте поруч коржики і це стане ласощами, від яких неможливо відірватися.

118A9902

Для приготування хумусу необхідно:

нут - 350 г
кунжутна паста (тахині) - 3 ст.л. (або 40 г насіння кунжуту)
часник - 2-3 зубчики
лимон - сік четвертинки
зіра - 1 ч. л. (опціонально)
коріандр - 1 ч. л. (опціонально)
щіпка гострого червоного перцю
оливкова олія - 150 мл
сіль, сода

1. Нут заливаємо холодною водою, додаємо чайну ложку соди і залишаємо на ніч.

Воду зливаємо, промиваємо нут кілька разів і ставимо його на плиту. Варимо до готовності.

2. Зіру і коріандр, розтирають в ступці товкачиком разом з сіллю. Додаємо потроху кунжутного насіння і продовжуємо розтирати в пасту. Якщо у вас тахині, то його додаємо на останньому етапі.

3. Варений нут пересипаємо в чашу блендера, додаємо часник, перець, кунжутну пасту, лимонний сік, половину оливкової олії. Подрібнюємо блендером в пюре, додаємо за смаком сіль. Потім, додаючи потроху оливкової олії, добиваємося консистенції густої сметани.

4. Зверху посипаємо гострим червоним перцем, можна кедровими горішками і подаємо з пітою, лавашем, овочами і оливками, які будете мокати в хумус.

118A9899

2. Скандинавська закуска

Замаринуйте лосось, підсмажте на оливковій олії з часником нарізані шматки  багету з морською сіллю. Коли хліб охолоне, товстим шаром намажте будь-який м'який крем-сир (ідеально - козячий, але й сирний підійде), покладіть зверху невеликий шматочок лосося, прикрасьте каперсами або смужками свіжого зеленого лука.

Маринад для лосося:

На 500 г лосося беремо півлітра кип'яченої теплої води, окремо розводимо дві столові ложки солі без гірки і столову ложку меду, попередньо нарізаний на порційні шматочки лосось опускаємо в цей розчин на годину максимум. Потім зливаємо воду, перекладаємо в банку і зверху заливаємо соняшниковою олією без запаху.

118A1758

3. Печінковий паштет або рієт з качки чи курки 

На шматочки обсмаженого хліба викладіть домашній паштет, зверху покладіть тонкі скибочки маринованого або солоного огірка. Посипте свіжомеленим перцем. До речі, така страва може стати чудовим подарунком для ваших рідних і близьких.

Розкладіть паштет у маленькі баночки, наклейте або прикріпіть красиву бірку (дайте назву, напр. "Pate maison"), одягніть на кришку шматочок картатої тканини, перев'яжіть ніжною стрічкою або грубою мотузкою і даруйте своїм друзям і близьким.

склад:

куряча печінка - 500 г

ріпчаста цибуля - 1 шт. (велика)

морква - 1 шт. (велика)

вершкове масло - 100 г

вершки - 70-100 мл (20-35% жирності)

біле сухе вино - 50 г (херес, порто, бренді, коньяк)

сіль, чорний перець, мускатний горіх, чебрець

118A1768-2

Приготування:

1. Очищаємо моркву і цибулю, дрібно нарізаємо. Розтоплюємо на сковороді середнього розміру шматочок вершкового масла близько 25-30 грамів, додаємо цибулю і моркву - і готуємо на середньому вогні до прозорості цибулі, помішуючи і не допускаючи навіть легкого потемніння. У цей час беремо курячу печінку - вимиваємо її, обсушуємо паперовим рушником, розрізаємо кожну печінку на дві-три частини. Коли овочі стануть м'якими, додаємо до них печінку, спеції, вливаємо вино, робимо на 5 хв. сильний вогонь, і потім тушкуємо на середньому вогні без кришки (або злегка прикривши) 10 хв. Солимо, приправляємо свіжомеленим перцем і мускатним горіхом, свіжим або сухим чебрецем.

2. Потім вливаємо приблизно 70-100 мл вершків, доводимо до кипіння, накриваємо кришкою і готуємо ще 5 хвилин.

3. Коли вміст пательні охолоне до кімнатної температури, подрібнюємо його - за допомогою блендера. Додаємо в паштет 50 грамів (або трохи більше) м'якого вершкового масла і перемішуємо до однорідного стану.

118A9914

4. Брускетта з в'яленими томатами і пармезаном.

І знову нас виручає підсмажений хліб, тільки у цьому випадку беремо білий багет. Так само підсмажуємо, викладаємо на нього в'ялені томати (якщо вони не в маслі, скроплюємо оливковою олією) і зверху щедро посипаємо крупно-натертим пармезаном.

118A9850

5. Буряк з козячим сиром, малиною і бальзамічним оцтом.

Візьміть один-два буряка середніх розмірів, загорніть у фольгу і відправте в духовку, розігріту до 150ºC і печіть до готовності. Вийміть, зніміть шкірку і наріжте на тоненькі скибочки. Красиво викладіть на тарілку, підсмажте волоські горіхи і викладіть зверху на буряк, додайте моцареллу або козячий ким сир, свіжу малину або смородину, полийте бальзамічним оцтом і невеликою кількістю оливкової олії Extra Virgin.

118A9847

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору