Черкащанин Андрій Феофілов вже більше десяти років готує консервовані овочі та фрукти. Чоловік називає себе «агроельфом» і робить запаси на зиму тому, що йому це подобається. Загалом в Україні кількість людей, які консервують продукти, у 2018 році зросла на 18%. За даними «Research & Branding Group», у 2016 запасливих громадян було 62%, а вже цьогоріч - 80%. За словами президента Асоціації постачальників України Олексія Дорошенка, зниження рівня життя населення та мала купівельна спроможність громадян є причинами бажання українців запасатися на зиму. Про те, чому насправді черкащани консервують продукти і чи не шкодить це їхньому здоров’ю, читайте далі.
Поки чоловік готує баклажани на зиму, дружина читає книги
«Агроельф» Андрій Феофілов почав робити консервацію, коли покинув батьківську хату, а до того йому взагалі ця справа не подобалася, тому що рідні змушували «закручувати» овочі та фрукти примусово. Найчастіше чоловік використовує традиційні рецепти своїх друзів і знайомих, а також ті, які знаходить в Інтернеті, і вже планує спробувати кілька власних експериментів.
- «Інтернет в допомогу», як то кажуть. Поки що із найбільш незвичайного були мариновані сливи. Я знайшов 5-6 рецептів в інтернеті, проаналізував їх і приготував таку закуску. До речі, тут виникла проблема з відсутністю українського контенту. От заходиш на український сайт, а там той же рецепт, що ти бачив хвилину тому на російському порталі, але із якимись ганебними помилками. Тобто все, що є рідною мовою, то це грубий переклад із російської без правок. Я задумувався над тим, щоб створювати самому такий контент, але поки не готовий до цього, - розповідає Андрій.
Чоловік підписує свої пости в соцмережах про вирощування та приготування овочів хештегом «агроельф». Цей термін дізнався із книг Івана Семесюка, а ще так раніше називали Віктора Ющенка за любов до бджіл.
- Проте я не хочу бути схожим на цього політика. Сподобалося слово, і ельфи асоціюються із землею, агроельфи - тим більше, - додає Андрій.
Дружина до цього ставиться дуже позитивно, особливо, коли приходить час їсти консервацію.
- От часто друзі допитуються, що там Віка робить, а я відповідаю, що книжки читає. Вона, звісно, теж робить багато чого в господарстві, але «закатками» зовсім не цікавиться. Проте я і сам добре справляюся: вмикаю музику, трішки наливки і самотужки щось консервую. Іноді допомагають діти, але якщо їм це цікаво.
Одна з найулюбленіших консервованих страв цієї родини - баклажани із болгарським перцем та часником.
- Хоча й мають для нас сі баклажани дещо сумний присмак. Рецепт мені надиктувала мама в останній день її життя. Я цей момент дуже добре пам'ятаю. Тільки побачивши мене в квартирі, мама відразу сказала: «сідай та пиши». Я записав, а ввечері мама пішла до кращих світів. Із тих пір кожного року готую цю страву та згадую маму, - написав черкаський агроельф на своїй сторінці у Facebook.
Чоловік не вважає, що українці консервують продукти на зиму через зубожіння, адже деякі продукти для приготування все одно доводиться купувати в магазинах. Більше того, родині Андрія не завжди вистачає тієї консервації, що він готує.
- Не розумію чому друзі в соцмережі думають ніби я постійно сиджу на городі, а потім весь вільний час витрачаю на консервацію. Насправді ж це лише частина життя, проте, мабуть, я занадто часто про це пишу - говорить чоловік із посмішкою.
Своє – і смачніше, і дешевше
Черкащанка Тетяна Волошин серед основних причин заготівель на зиму називає бажання турбуватися про родину, економічну вигідність домашньої консервації, та власне бажання робити цю справу.
- Консервую тому, що мені як дружині і матері не все одно, що споживають рідні. Хоч зараз є величезний вибір промислової продукції, вона не надто якісна. До того ж, якщо купувати складові для домашніх банок, виходить вигідніше, ніж купувати вже готову продукцію, а коли є своя земельна ділянка і вирощені власноруч овочі, то це набагато економить сімейні кошти.
Крім того черкащанка наголошує, що зараз є чимале різноманіття рецептів приготування домашніх консервів, які на полицях магазину не знайдеш, тому їй ця справа приносить задоволення.
- У нашій сім'ї дуже великою популярністю користується рецепт овочевих "шашличків". За будь-якої нагоди чоловік пропонує цю страву гостям. За рецептом, різні овочі нанизуються на дерев'яні шпажки і так консервуються. А своєю "коронною" заготовкою я вважаю в'ялені помідори, адже всі, хто їх куштує, просять рецепт, - розповідає Тетяна.
Президент Асоціації постачальників України Олексій Дорошенко сам не вживає консервованих продуктів, адже вважає їх шкідливими для здоров’я. Чоловік надає перевагу лише замороженим ягодам.
- Я дотримуюсь здорового харчування вже багато років. Тому консервація не потрапляє мені на стіл. Але мама та інші родичі без цього не можуть обійтися, - написав Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.
За словами лікаря-дієтолога Каріни Дейнеко, справді, консервовані продукти не містять вітамінів чи поживних речовин.
- Окрім того, що такі страви готують при високих температурах, у них додають багато консервантів. Краще споживати квашені овочі, адже в них міститься молочна кислота і вітамін С, що корисно для здоров’я, - прокоментувала лікар-дієтолог.
За її словами, як альтернативу, можна використовувати заморожені ягоди, адже за правильного зберігання там лишаються певні вітаміни і поживні речовини. Але все ж таки взимку краще споживати сезонні фрукти та овочі.
- Якщо людина, здорова, то вона може використовувати консервовані продукти у своєму раціоні. Якщо ж маєте підвищену сечову кислоту або проблеми з травленням, підшлунковою залозою чи хворієте на хронічний панкреатит, то консервацію вживати не варто, - додала Каріна Дейнеко.
Підготувала Олена Тютенко
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram