Здорове харчування допомагає людині зберігати працездатність, підтримувати нормальну вагу і уберегтися від різних захворювань. Також воно зміцнює здоров'я та збільшує тривалість життя. Так вважають не тільки провідні лікарі та дієтологи світу, а й чимало жителів Черкас. До дня правильного харчування, який відзначався 16 жовтня, кореспонденти «Нової Доби» поцікавилися у черкаських спортсменів та прихильників здорового харчування, з чого складається їхній раціон та як він впливає на самопочуття.
Анна Тарапата, тренер із тай-бо, тхеквондо:
‒ Я вважаю, що здорове харчування ‒ це запорука нашого здоров'я, молодості й гарного самопочуття. Мій щоденний раціон включає збалансовану кількість білків, жирів і вуглеводів. Залежно від «насиченості» графіка він може трохи варіюватися. Обов'язковими продуктами в моєму раціоні є зелень, овочі і фрукти, кисломолочні продукти (сир). Намагаюся пити багато чистої води, їсти горіхи і морську рибу. Я по своїй натурі м'ясоїд і обов'язково включаю у свій раціон м'ясо ‒ це курка, індичка, качка та яловичина. Курагу і чорнослив із горіхами використовую в якості перекусів. Солодке намагаюся не їсти зовсім ‒ фрукти і курага є замінниками солодощів. Дозволяю з'їсти іноді гематоген, частіше ‒ протеїнові батончики, що містять корисні речовини.
Владислав Трезвий, шеф-кухар:
‒ Саме веганства я дотримуюсь приблизно років п'ять. Точно сказати не можу, бо не було такого часу як точка відліку. Просто поступово вегетаріанство перетворилося у веганство. Я їм багато овочів, фруктів та каш. Готую в основному не складні страви, але вмію й інколи можу приготувати різні смаколики ‒ тортики, зефір і морозиво. Теоретично можу відступити від свого раціону, якщо це необхідно. Наприклад, якщо це стосується виживання. Раніше розраховував калорії та ЖБВ (жири, білки, вуглеводи), але зараз ‒ ні. Основне правило веганства ‒ любов до живих істот. На жаль, продукти тваринного походження напряму пов'язані з насиллям. Але веганство ‒ це не тільки дієта. Наприклад, не використовується косметика, яка була тестована на тваринах.
Ірина Васюра, тележурналіст:
‒ Я дотримуюся здорового харчування, але без фанатизму. Переконана, що це основа здоров'я кожної людини. Порівняти правильне харчування можна з машиною. Якщо заправляти її не якісним паливом, то їхати вона буде погано. Я вже третій рік не вживаю м'яса. У щоденному раціоні зазвичай яйця, каші, овочі. Намагаюсь ще час від часу купувати молочні продукти, сири та рибу. Я жодного разу у житті не дотримувалася жодної дієти, тому коли чую такі запитання трохи дивуюся. На моє переконання, не можна себе обмежувати у якихось продуктах, хіба що в їхній кількості. Усе має бути в межах розумного ‒ хочеться шоколадку, то їж, але ж не цілу плитку і не серед ночі. Намагаюсь не їсти печива і хлібних виробів. Це не дуже корисно і навіть вже не смачно для мене, бо відвикла. Як виняток ‒ якісь свята, де пригощають домашніми смаколиками чи подорожі, де куштуєш національні продукти.
Михайло Кисляков, бодібілдер:
‒ Я працюю у сфері фітнесу вже 12-й рік і є виступаючим спортсменом з бодібілдингу. Звичайно, я дотримуюся здорового харчування. Мій зовнішній вигляд і спортивні досягнення це підтверджують на сто відсотків. На сніданок зазвичай їм мультизлакову кашу з фруктами, хлібець з арахісовим маслом і кілька яєць. Протягом дня різноманітні каші з м'ясом або рибою і овочі. На вечерю ‒ салат з м'ясом і перед сном ‒ знежирений сир. За день загалом 5‒6 прийомів їжі. Як і всі я люблю смачно поїсти. Тому відступаю іноді від звичного раціону і дозволяю собі з'їсти те, що мені хочеться. Але на зовнішній вигляд чи на здоров'я це не впливає. Слово «дієта» я не люблю, краще «правильне харчування». Моя порада для тих, хто тільки починає правильно харчуватися ‒ це консультація у грамотного фахівця. Він допоможе індивідуально визначитися з раціоном, розповість із чого почати, що робити далі.
Інна Лук'янець, кандидат психологічних наук, доцент ЧНУ ім. Б. Хмельницького:
‒ В принципі я дотримуюся здорового харчування. Зі студентських років страждаю гастритом, тому слідкую за своїм харчуванням. Не їм морепродукти, такі як мідії, кальмари тощо, бо у мене немає ферментів, що їх розщеплюють. Але я вживаю рибу. Не їм жирну їжу, тобто борщ на свинячих ребрах ‒ це точно не моя страва. Не їм різну копчену їжу. Не вживаю майонез, домашні жирні страви, молочні продукти. До мого раціону входять фрукти, овочі, каші, нежирне м'ясо, риба, сухофрукти, горіхи. Тістечка я їм часто, а також чорний шоколад. Для моєї інтелектуальної професії мозку потрібні вуглеводи, тому шоколад або шоколадні цукерки потрібні обов'язково. Вони дають енергію, котра повністю згорає під час роботи, тому ніщо ніде не відкладається. Я не розраховую калорійність продуктів. На спеціальній строгій дієті «буваю» лише в період загострення хвороби. Я думаю основні правила здорового харчування для кожного свої. Як психолог порадила б початківцям і взагалі всім виконувати одне основне правило ‒ отримувати насолоду від їжі. Якщо дієта буде багатостраждальна у всіх сенсах ‒ вона не дасть довготривалого результату.
Тетяна Юрченко, прихильниця сироїдіння:
‒ Захоплююся сироїдінням уже близько п'яти років. Таке харчування покращує здоров'я, а також омолоджує шкіру. Коли я їм цю їжу, то відчуваю, що мої пропорції тіла стають гармонійнішими. Хочу зауважити, що енергію нашому організму дають саме сирі продукти, які не були термічно оброблені. У мій щоденний раціон входять зелені коктейлі з фруктів і трав, які ростуть на моїй ділянці. Дуже люблю коктейлі з гарбуза із м'ятою і кунжутне молоко. Часто ми з чоловіком готуємо сирі страви для наших гостей. Наприклад, сирий борщ (овочі дрібно нарізають, половина ‒ перемелюється у блендері, додаємо спеції і кислинку) або сирий паштет (вимочене насіння, яке потім перемелюється в блендері і змішується з овочами і сухим перцем). Вживаємо також і солодощі ‒ натуральні торти і цукерки з пророщеної гречки з керобом (замінником какао). Вони довго зберігаються, легко засвоюються та дають багато сил.
Родіон Свірський, персональний тренер:
‒ Правильне харчування ‒ це одна із основних складових нашого здоров'я. Мій девіз: «Здоров'я ‒ це ще не все, але без нього і все ‒ ніщо!» Цими словами я часто керуюсь у своїй професійній діяльності. Основні продукти у моєму раціоні: біла риба, куряче м'ясо або яйця, як джерела білка, гречана, вівсяна та рисова каша, як джерело вуглеводів. Оливкова або кунжутова олія, як джерело жирів, також овочі та фрукти. Не вживаю алкоголь, солодощі та фастфуд. Від раціону відступаю тільки заплановано ‒ один раз на тиждень. Використовую цей метод для того, щоб психологічно себе нагородити за самодисципліну та для прискорення метаболізму. Калорійність визначаю приблизну, адже, щоб точно вирахувати затрати кілокалорій за день та отриману їхню кількість, потрібен лабораторний контроль. Я обмежуюсь приблизним вирахуванням.
Марія Подолянчук, тренер кросфіт, волонтер:
‒ Мій раціон харчування пережив чимало метаморфозів. Наразі, він більш подібний до інтуїтивного, який відносно можна назвати здоровим, оскільки майже відсутні шкідливі продукти. До мого щоденного меню входять яйця, овочі, фрукти, сухофрукти і горіхи, різноманітні сири, кава і багато прянощів. Я в принципі не можу відступити від свого раціону, бо це інтуїтивне харчування. Коли лише починала працювати у фітнесі, то вивчила калорійність і прораховувала кожен день. Зараз же задумуюся про калорійність рідко. Набагато важливіше розуміти баланс БЖВ. Насправді порад щодо здорового харчування безліч, як на мене, головне знайти свою «стратегію». Я веду тверезий спосіб життя, вегетаріанка вже шість років. Але це не дієта, а більше духовна потреба. На мою думку корисне малоїдіння, заміна солодощів на корисні продукти. Потрібно обмежити споживання їжі у вечірній час та тримати водний баланс в організмі. Хоча це більше поради, які я даю собі, але у всіх свій старт. Можливо комусь треба відмовитися від фастфуду чи алкоголю.
Інесса Береза, перекладач:
‒ Вегетаріанкою я стала з етичних міркувань. Із самого дитинства відчувала, що не правильно їсти м'ясо тварин, але остаточно припинила вживати м'ясо 3,5 року тому, коли зрозуміла, що без нього можна чудово почуватися. Окрім того, почала цікавитися питаннями екології і дізналася, що м'ясна промисловість дуже негативно впливає на навколишнє середовище. Але найголовніша мотивація ‒ тварини не мають страждати через наше бажання поїсти м'ясного. Усе можна замінити продуктами рослинного походження. Отже, моє здорове харчування засноване саме на такому принципі. Я щоденно вживаю багато овочів та фруктів, рослинну олію, цільнозернову кашу, висівки, іноді кисломолочні продукти, льон та кунжут. Іноді можу відступитися і з'їсти щось солодке (але тоді намагаюся зробити це до 14.00).
Олександр Решетняк, тренер школи карате:
‒ Намагаюся дотримуватися правильного харчування. Але, на жаль, не завжди виходить. Для формування звички здорового харчування необхідно виділяти чимало часу та коштів. Зараз вимушений багато працювати, тому важко сконцентрувати на цьому увагу. Я намагаюся максимально повноцінно харчуватися, тому в моєму раціоні завжди є м'ясо, молочні продукти, фрукти, горіхи, стандартні овочеві страви та, звичайно, хліб. Не розраховую калорії і спеціальної дієти не дотримуюся. На мою думку, здорове харчування повинне стати «звичайною справою» і приносити задоволення, тому основні правила ‒ це системність, контроль якості продуктів, максимально повноцінний раціон та розуміння як той чи інший компонент продукту впливає на організм людини. Вважаю, необхідно кожному знайти підхід до свого організму та визначити на рівні відчуттів, які саме продукти і як впливають на його функціонування, Звісно, дуже бажано орієнтуватися в «дієтологічній» літературі, але ні в якому випадку не можна їй беззаперечно слідувати.
Альона Сержантова, спортсменка:
‒ У моєму щоденному раціоні завжди присутні каші, м'ясо, риба, овочі, фрукти, молочні продукти, яйця. Намагаюся дотримуватися правильного харчування, але бувають і зриви ‒ можу дозволити собі щось солодке чи борошняне. Але в цілому, у мене збалансований раціон із оптимальною кількістю білків, жирів і вуглеводів. Калорії я рахую. Перед змаганнями дотримуюся суворої білкової низьковуглеводної дієти. Максимально знижую в раціоні кількість вуглеводів. Суть такої дієти максимально зменшити кількість жиру і зберегти м'язи. Я намагаюся вживати вуглеводи до обіду, а білки в другій половині дня.
Віталій Серебрянніков, фітнес-тренер:
‒ Я тренер, тому здорове харчування ‒ це частина моєї роботи. Особливої дієти не дотримуюся, так як дієта ‒ це і є правильне харчування. Вважаю, що харчування має бути різноманітним, але потрібно з нього прибрати «некорисності» (кетчуп, майонез тощо). Я їм овочі, каші, м’ясні страви, рибу, яйця та сир. Щодо об'єму порцій: я частіше відштовхуюся від калорійності, від поєднання нутрієнтів і якості продуктів. Мій щоденний раціон складається на 55 відсотків з вуглеводів, на 15 з жирів і на 30 з білків. Це не легко виконати, адже кожний продукт по-різному поєднує в собі білки й вуглеводи. Я розраховую калорії. Для того, щоб не худнути й не гладшати для моєї ваги потрібно 3000 калорій на день, зараз хочу знизити до 2500. Це при тому, що я тренуюся 4‒5 разів на тиждень. Від раціону можу віступити. Взагалі, я за те, що коли чогось хочеться ‒ треба це з'їсти. У кожного потім може бути зрив і він з'їсть більше, ніж треба. Усі популярні дієти «заточені» на маленьку калорійність. Їхній мінус ‒ вони не різноманітні. А людині потрібно вживати щодня усі необхідні вітаміни, мінерали та амінокислоти
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram