Село наполегливо шукає виходу з ситуації, коли зміна клімату вимагає нових підходів для ведення сільського господарства. На Черкащині нині клімат майже такий, як на Одещині, тому місцеві мешканці почали вирощувати сільськогосподарські культури, які є традиційними для Одеської області: виноград, кавуни, дині, пише seeds.org.ua.
Одразу за Уманню можна помітити виноградники, а на сільських городах кавуни і дині. Традиційну для сільських дворів картоплю останніми роками частіше заміняють гарбузами. По-перше, затрати невеликі. Не потрібно тричі кропити ділянки від жуків, кілька разів прополювати бур’ян, вносити добрива. Картоплі почали саджати менше, лише для своїх потреб.
Але куди діватися гарбузові? Селяни зазвичай виймають лише зернятка, розсікаючи гарбуз наполовину лопатою, а все решту залишають на полі для перегною. За винятком тих, хто тримає свиней чи корів, які використовують гарбузи на корм.
- Гарбузи використовують у кулінарії й медицині — це смачні й поживні ласощі, з яких можна приготувати чимало гастрономічних новинок. Я вже не кажу, що гарбуз входить до складу багатьох медичних препаратів. Тому викликає подив, що наша переробна промисловість дуже неповоротка і не звернула увагу на ситуацію, яка склалася у селах у зв’язку з потеплінням і неспроможністю частини селян засівати присадибні ділянки традиційними культурами, — каже Володимир Тимощук, який займається вирощуванням цієї культури останніми роками.
Нині поля Черкащини устелені гнилою м’якоттю від гарбузів, яку нема де використовувати – худобу і свиней у селах тримають дедалі менше.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram