Важливі дрібниці: види та властивості корка для алкогольних напоїв

02 травня 2025, 22:03

Для транспортування та зберігання алкоголю важливо забезпечити герметичність пляшки. Раніше для цього використовували шматочок деревини, обмотаний тканиною. Зараз, якщо придивитися в магазині, можна побачити, що алкогольні напої мають різні корки — дубові, пресовані, пластикові та металеві. Виявляється, від форми та матеріалу цього невеликого виробу залежать якість та термін зберігання спиртного. Тому цікаво дізнатися, які властивості мають різні види корка.

З коркового дубу

Цільну пробку з натуральної деревини зараз використовують здебільшого для закупорювання елітних напоїв. Вона доволі еластична, має пористу структуру, тому ідеально підходить для зберігання «живих» напоїв, яким потрібен кисень — вина чи коньяку. Також деревина коркового дубу виглядає дуже привабливо, тому такі пробки є предметом колекціонування.

З недоліків можна назвати доволі високу вартість, через яку її недоцільно використовувати для бюджетного алкоголю. Також натуральний матеріал з часом розсихається, схильний до появи плісняви та «коркової хвороби». Тому пляшки з такими пробками потребують особливих умов зберігання.

Для усунення цих недоліків роблять пресовані пробки з подрібненого коркового дубу. Вони не зовсім натуральні, бо шматочки деревини склеєні харчовим клеєм з поліуретану. Використовують ці вироби для напоїв середньої цінової категорії.

З пористого або герметичного пластику

Одні з цих пробок пропускають кисень, а інші — ні. Тому використовують їх для різних видів алкоголю. Пористі пластикові пробки мають гладку поверхню, а середину — зі спінених полімерів. Герметичні повністю гладкі, тому надійно захищають алкоголь. Ними часто закупорюють ігристі вина, щоб утримати всередині бульбашки вуглекислого газу.

З переваг таких виробів:

  • міцність;
  • довговічність;
  •  невисока вартість.

Проте винороби досі обговорюють безпечність контакту синтетичних матеріалів з натуральними напоями, а також етичність використання пластику, шкідливого для природи.

З металу, що не іржавіє

Цю пробку правильніше називати кришкою, тому що її не встромляють в пляшку, а накручують зверху. Металеві вироби використовують для горілки, віскі, лікерів та настоянок, а також для вин, особливо з австралійського континенту, де з корковою деревиною складно.

Щоб запобігти окисленню металу під час контакту з напоєм, в середину кладуть прокладку, що не промокає. Кришка зносостійка, міцно тримається та не схильна до гниття. До того ж для відкорковування пляшки не потрібен штопор. Це універсальний та недорогий виріб, що набуває все більшої популярності.

Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров’я

Реклама

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Вгору