Уперше від початку року на Черкащині чоловік захворів на ботулізм

28 лютого 2019, 14:34

Уперше від початку року на Черкащині чоловік захворів на ботулізм

У Черкаській області зареєстровали перший з початку року випадок захворювання на ботулізм у 46-річного жителя села Грушківка Кам’янського району.

Хворий вживав консервовані гриби та свинину тушковану домашнього приготування. Продукти, вочевидь, були  приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Симптоми отруєння у хворого проявлялися протягом кількох днів після вживання заражених продуктів (розлад зору, порушення ковтання, біль та першіння у горлі, диспепсичні явища). Після звернення до Кам’янської центральної районної лікарні та встановлення діагнозу «ботулізм» 25 лютого, його госпіталізували до реанімаційного відділення лікарні.

Після введення ботулінічного гептавалентного антитоксину самопочуття хворого покращилося, на сьогодні він продовжує лікування у стаціонарі.

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

За інформацією прес-служби Черкаського обласного лабораторного центру МОЗ України

Нагадаємо, що 16 лютого зареєстровано отруєння дикорослими грибами 32-річної жительки міста Умань унаслідок вживання консервованих опеньок домашнього приготування, зібраних восени у лісі у Тернопільській області.

Перші симптоми отруєння (нудота, блювота, біль у животі, діарея) з’явились через три години після вживання грибів. Машиною швидкої медичної допомоги постраждала доставлена до Уманської міської лікарні та госпіталізована.

Коментарі

Вгору