Шоколадні портрети та листівки виготовляє черкащанка Анастасія Ділова. Майже три роки вона перетворює кілограми солодкого матеріалу в креативні подарунки. Про нестандартне захоплення, техніку підкорення шоколаду та смачні роботи сайт vikka.ua спілкувався з майстринею.
"Процес малювання займає в середньому 4-6 годин залежно від якості фото, розміру та кількості деталей на портреті. Сам малюнок виконується поступово: від найтемніших до найсвітліших тонів. А потім все заливається шоколадом. Таким чином готову роботу можна побачити лише після застивання. Тому помилок допускати під час роботи не потрібно", – розповідає черкащанка.
Перший шоколадний портрет Анастасія зробила на річницю весілля свого друга, і здивувати подарунком вдалося.
"Він знав, що я люблю майструвати щось своїми руками, але цього разу хотілося його здивувати. Ідея з шоколадним портретом виникла спонтанно, вирішила спробувати. Над цією першою роботою просиділа більше семи годин. Було дуже страшно, але наперекір всім моїм сподіванням робота вийшла кращою, ніж очікувала, – пригадує майстриня.
З того часу минуло майже три роки, як черкащанка виготовляє оригінальні подарунки й для замовників з інших міст України, возять їх і за кордон. Попри те, що Анастасія виготовляє і листівки, портрети – поза конкуренцією.
"Як не дивно, але звертаються здебільшого жінки, замовляючи портрети для своїх чоловіків. У цьому випадку стереотип про те, що представники сильної статі не дуже полюбляють солодощі, не спрацьовує", – зауважує черкащанка.
Шоколад для створення своїх робіт Анастасія замовляє у кондитерських магазинах. Скільки солодкого матеріалу пройшло через її руки, черкащанка не береться сказати. Припускає, що кілограмів десять уже перетворилися у портрети та листівки.
"Знаю історію одного портрету, який з`їли через 5 хвилин після отримання подарунку. Здебільшого їх з`їдають, але є ті, хто просто зберігає презент. Правду кажучи, не знаю, як довго він зможе зберігати свій вигляд, адже це все-таки продукт, який псується з часом", – зауважує майстриня.
Анастасія Ділова переконує: щоб опанувати таку техніку, особливі художні здібності мати не потрібно, головне бажання і наполегливість. Однак базові знання про малювання та пропорції не будуть зайвими.
"Процес виготовлення портрету починається з вибору фото. Для портрету з шоколаду підходить не кожний варіант. І цьому необхідно приділити не мало часу, далі готується заготовка у програмі для роботи із зображеннями, а вже потім розпочинається безпосередньо робота з шоколадом", – розповідає майстриня.
Проте є у такого захоплення і "побічний" ефект. Тим, хто є палкими шанувальниками шоколаду, варто зважити усі "за" і "проти" перш ніж братися за таке заняття.
"У процесі роботи з шоколадом ставлення до нього змінилося. До того, як почала виготовляти подарунки, і так його не дуже їла. Згодом був період, що дивитися на нього не могла, але зараз вже нормально ставлюся – звикла", – зізнається майстриня.
До сьогодні черкащанка виготовляла портрети максимального А-4 формату. Однак у найближчих її планах – спробувати виготовити роботу удвічі більшу.
"Ще дуже хотілося б виконати щось масштабне, але таку роботу може подужати тільки команда, адже для того, щоб портрет витримав свою вагу під час перевертання, необхідно, щоб він важив щонайменше кілограмів десять", – додає Анастасія Ділова.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram