Оладки з лободи й макухи – серед експонатів у музеї хліба на Черкащині (фото)

20 березня 2019, 15:02

Оладки з лободи й макухи - серед експонатів у музеї хліба на Черкащині (фото)

Ансамбль «Колодійчики» Тальнівської дитячої музичної школи під керівництвом Наталії Михайлової популяризує давні українські звичаї та обряди. До того ж жінка є засновником унікального у Черкаській області музею хліба «Дивень», що діє у Тальнівській школі №2, пишуть "Вісті Черкащини".

Оладки з лободи й макухи - серед експонатів у музеї хліба на Черкащині (фото)

- Після того, як у Тальному перестав діяти наш районний музей хліборобства, ми вирішили хоч якісь крихти перенести у школу, щоб діти могли вивчати історію та хлібні традиції краю. Починали з однієї хлібинки у класній кімнаті. До кожного свята проводила виховну годину й розповідала дітям про той чи інший обрядовий хліб, - згадує Наталія. – Замовляла кожен виріб у Тальнівському хлібзаводі за зразком із книги Вадима Мицика «Син Землі і Сонця», у якій він дослідив та описав історію кожної хлібини. Отак потрошечки зібралося хліба на музей.

Нині у ньому представлено понад 200 експонатів, серед них дерев’яний плуг, сівалки, віялки та інші інструменти й знаряддя обробітку землі. Є в музеї макет печі та багато зразків хліба. Особливе місце серед них займає дивень – весільний калач, на честь якого названий музей. Існувала традиція на весілля: молода, коли приходили гості, дивилася в отвір калача, щоб побачити, чи не прийшов хтось з недобрими намірами. Можна побачити серед експонатів й інші унікальні зразки весільного хліба (шишки, короваї, елементи декору). У вітринах також зібрані зразки обжинкового, великоднього та хліба у символах.

Оладки з лободи й макухи - серед експонатів у музеї хліба на Черкащині (фото)

Оладки з лободи й макухи, чорний хліб з малясом – експонати, що демонструють трагічну сторінку нашого народу – голодомор. А далі ріг достатку з величезним різноманіттям хліба, що печуть нині. Є дерево роду, вироблене з тіста.

Весь хліб, представлений у музеї, випечений руками Тетяни Лосіцької, майстра з художнього хлібопечення.

- Наш музей живий, бо дає можливість вивчати самому й передавати дітям інформацію про наш генетичний код. Ми залучаємо якомога більше дітей до вивчення народознавства, розуміючи, що зберігаючи традиції – зберігаємо душу, - каже директор школи Тарас Солошенко.

Оладки з лободи й макухи - серед експонатів у музеї хліба на Черкащині (фото)

Щоб хліб зберігався, його доводиться вичиняти, обробляти клеєм та дихлофосом, покривати лаком, щоб не їли мукоїди.

Оладки з лободи й макухи - серед експонатів у музеї хліба на Черкащині (фото)

Нині колектив школи готується до участі в обласному фестивалі творчості «Таланти твої, освітянська родино», на якому презентуватиме обряд хрестин та проведення весняного свята «Ладолеї», що традиційно проводять у цю пору.

Коментарі

Вгору