Черкаський агроном 60-річний Володимир Тарасенко на своїй присадибній ділянці саджає частину картоплі, як ґрунт прогріється до 7-8°С. Решту досаджує за місяць, пише Дзвін.
— Бульби проростають за температури від +6°С, — розповідає. — У перших числах березня виносить кілька відер картоплі з погреба.
— До квітня земля прогрівається достатньо, щоб висаджувати. На глибині 10-15 сантиметрів буде градусів 7-8 тепла. Чим раніше посадимо, тим більше в землі буде вологи. Така бульба встигне відцвісти до масового розмноження колорадського жука.
Перебирає заготовлені під посадку картоплини, відкидає уражену хворобами. Обрізає ушкодження й присипає зрізи деревним попелом.
— А можна розкласти на сонці. Картопля присохне й не уражатиметься бактеріями.
Заготовлену складає в ящики. Кожна має з 4-5 см у діаметрі.
— Хибна думка, що треба садити найбільшу. Так природою закладено, що середні бульби мають найвищу продуктивність, з них найбільше утвориться плодів.
Обламує довгі білі паростки. Ці вічка водянисті, крихкі, їх притисне грудками землі. Тоді відмиратимуть, утворюючи шкідливу для майбутнього врожаю гниль.
— Двох тижнів для вигрівання картоплі вистачить. За температури 15-18 градусів вічка відростуть до сантиметра. Довших не треба. Від зламаних вічок втрачається до 15 відсотків врожаю.
Протягом зими його дружина збирала сухе лушпиння цибулі й попіл. Додаватиме по дрібці в кожну ямку при посадці картоплі. Це допоможе боротися з гниллю. Попіл також живитиме бульбу.
— Основну кількість картоплі саджатиму в квітні. Картоплю, висаджену в березні, годиться їсти зразу. На зиму не лишаю, бо погано зберігається.
Агроном з Кіровограда 65-річний Василь Лушпіган застерігає не саджати картоплю гребеневим методом у місцях, де обмаль вологи й багато сонця.
— Урожай буде значно гірший. Сонце так прогріватиме ґрунт на гребенях, що картопля пересихатиме, гинутиме дрібне коріння.
Посадка під плуг ефективна в низинах — біля річок, ставків. Тоді коріння матиме вентиляцію, бульба не гнитиме в болоті.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram