Катерина Томіло Тревел-блогер

Чому варто поїхати на Кіпр узимку?

08 лютого 2020, 17:08

Кіпр асоціюється у більшості з пляжним відпочинком, хоча багато моїх знайомих полюбляють відпочивати там лише в не сезон. А ось влітку повертаються в Україну, стверджуючи, що в теплу пору року на Кіпрі дуже жарко.

Перельоти на Кіпр досить дешеві і це непоганий шанс змінити сірі зимові будні на практично літню погоду. Адже навіть взимку на Кіпрі температура повітря тримається в діапазоні +15 - 18 градусів.

А от у будинках звичного нам опалення немає. Обігрівають квартири або кондиціонером, або теплими підлогами. Тому раджу брати теплі шкарпетки й піжами, особливо дітям. Підлоги у квартирах викладені плиткою тому в ноги холодно.

Пам'ятки Кіпру

Отже, першою причиною відвідати Кіпр в не сезон будуть, звичайно, його визначні пам'ятки. Мало хто знає, але на острові досить багато природних парків, водоспадів та історичних місць.

Відразу скажу — не чекайте від Кіпру чогось "Вау!" Найімовірніше, що ці пам'ятки не викличуть у вас бурхливого захоплення, але, це не означає, що їх не варто побачити.

Що варто відвідати:

  1. Купальня Афродіти
  2. Гробниці царів р. Пафос
  3. Пляж Афродіти
  4. Катакомби Святої Соломонії
  5. Національний лісовий парк "Каво Греко" (мис Греко)
  6. Старе місто Лімассола (р. Лімассол)
  7. Солоне озеро і фламінго (р. Ларнака)
  8. Замок Колосси
  9. Церква Святого Лазаря
  10. Монастир Кіккос

Великий плюс усіх пам'яток у тому, що побачити їх можна абсолютно безкоштовно. За винятком гробниць у Пафосі.

Для огляду потрібно орендувати машину, пам'ятаючи, що на Кіпрі рух лівосторонній. Тому раджу брати або повну страховку, або домовлятися з приватником. Я орендувала у приватної особи Кольт всього за 15 євро\доба.

Ларнака

Пам'ятки Ларнаки ми оглянули досить швидко, бо жили в цьому місті. По суті, це набережна Фінікудес з Ларнакским замком. Замок дуже маленький, але гордий. А ще солоне озеро, на яке взимку прилітають засмагати "рожеві діти заходу сонця" — фламінго.

Також в Ларнаці відмінно зберігся акведук. А любителям релігійних пам'яток буде цікава Мечеть Хала Султан Текке. Мечеть розташована поряд із солоним озером, так що огляд варто поєднати. Фламінго ми бачили, але близько до птахів вас не підпустять. Тому запасайтеся біноклем або фотоапаратом з хорошою оптикою.

Айя Напа

Якщо доля понесе вас в бік Айя Напи, то перше куди варто їхати — це Каво Греко. Національний парк з прекрасними видами, блакитним морем, ящірками і ялівцевими заростями. А ще тут дуже мало людей і у вас є шанс подумати про вічне, дивлячись на бурхливі хвилі, що розбиваються об круті береги.

Крім Каво Греко в Айя Напі є парк зі скульптурами, який оглядати взимку набагато комфортніше, ніж улітку. Сам парк побудували у 2014 році. Влада Кіпру запросила взяти участь у створенні парку різних скульпторів з усього світу. Судячи зі скульптур, в темах їх явно не обмежували.

Тут "живуть" різні творіння з каменю, геніальні й не дуже. У парку можна побачити: копії античних скульптур, сучасні (часом дуже сміливі) проєкти, всілякі пам'ятки, пов'язані з античною історією острова, і цікаві інтерактивні меморіали. Наприклад, порожня квадратна рамка заввишки близько трьох метрів, яка «дивиться» на море.

Влітку в Айя Напі працює луна-парк. А ще тут великий вибір пляжів. Саме це і робить її одним з улюблених місць для літнього відпочинку. Взимку ж Айя Напа була тихою і сонною. Власне, як і більшість міст острова Кіпр.

Пафос

По дорозі на Пафос ми подивилися замок Колосси. Замки на Кіпрі дуже скромні й маленькі. Видно, що ними особливо ніхто не переймається. Всередині немає вишуканого оздоблення. По суті, можна подивитися тільки саму будівлю.

Must see Пафосу, звичайно, археологічний парк Като Пафос і Царські гробниці. Великий плюс парку, що до деяких гробниць можна спускатися і навіть походити всередині. До речі, назву «царські» гробниці отримали через своє багате убрання. А ось царів у них не ховали.

Площа Царських гробниць приблизно 200 тис. метрів квадратних. Дуже раджу одягати зручне взуття, а ще уважно дивитися під ноги. Дітей краще не залишати без нагляду, бо входи в гробниці іноді виникають дуже несподівано.

Квиток коштує 2,5 євро, для дітей — безкоштовно. У самому парку немає ні торгових кіосків, ні кафе для перекусу. Так що запасайтеся водою, бутербродами, вологими серветками та вперед.

Ще Пафос запропонує туристам подивитися декілька церков, прогулятися по набережній і відвідати Пафосский замок. Якщо приїхати сюди ж у сезон, то можна додати до відвідування Аквапарк, луна-парк і численні пляжі на території міста та за його межами.

Слідами древніх богів

По дорозі до Пафосу ми заїхали в місце, яке тутешні називають Петра-Ту-Роміу або Скеля Афродіти. Море тут небезпечне для купання, а на саму скелю забиратися і зовсім заборонено.

Кажуть, якщо дівчині зайти в море й обплисти камінь, то можна повернути втрачену молодість та красу. А чоловік отримає сміливість і нові сили. Сюди приїжджають молодята заради красивих кадрів, а ще для того, щоб знайти камінь у формі серця. Кажуть, що на цьому пляжі вони зустрічаються досить часто. І допомагають зміцнити шлюб.

Звичайно, з місцем пов'язано безліч легенд, які підігрівають інтерес у туристів. Наприклад, вважається, що саме в цьому місці Афродіта вийшла з піни морської. Тому Афродіту тут часто звуть ім'ям Кіпріада.

Що спробувати з їжі на Кіпрі?

Їжа, я вважаю, є ще однією визначною пам'яткою острова Кіпр. Страви тут прості, смачні, хоча і не дуже  корисні.

Що варто спробувати :

  1. Халумі — це такий місцевий сир, який готують на острові ще з візантійських часів. До речі, халумі офіційно вважається національною гордістю острова Кіпр. Подають його як засмаженим на грилі, так і просто з овочами. Ціна приблизно 12-18 євро за кг.
  2. Сувлакі — приблизно, як наш шашлик. Ось тільки маринується він в оливковій олії та суміші спецій і смажиться на дерев'яних шпажках — сувлах. Мені він здався сухуватим, я пробувала курячий, можливо, м'ясо з баранини буде більш соковитим.
  3. Клефтіко — тушкована баранина з картоплею. Популярна на Кіпрі і в Греції страва, яка в перекладі означає «крадене м'ясо», має цікаву історію. Під час османського панування селяни викрадали овець з пасовищ загарбників. Щоб вогонь не видав місцеперебування повстанців, свою здобич борці за незалежність готували в ямах, заповнених вугіллям. У наш час таку  баранину 3-4 години тушкують у спеціальних печах, наглухо запечатуючи отвори глиною. Я не люблю баранину, але ця мені сподобалася.
  4. Луканіко — ковбаски, в які додають цедру апельсина, коріандр, сушену цибулю і кілька видів перцю. Дуже ситні й ароматні. До речі, рецептів луканіко - безліч. Так що в кожній таверні ви спробуєте унікальні ковбаски.
  5. Судзукакья — схожа на кебаб або на тюфтельки. З фаршу роблять невеликі котлетки та  запікають у томатному соусі. У фарш обов'язково додають тмин і чорний хліб.
  6. Лукумадес — маленькі пончики з дріжджового тіста, які просочені медовим соусом. Зазвичай, зверху їх посипають корицею і горіхами.

Крім цих автентичних страв на острові Кіпр подають мусаку, баклаву, а ще велику кількість риби на грилі й у фритюрі.

Мезе — як окремий вид гастрономічного
мистецтва

Мезе — в перекладі означає «маленькі смаколики». І, повірте, назва себе виправдовує. Адже мезе — це не одна страва, а ціла серія. Залежно від ресторану принесуть вам від 10 до 30 невеликих тарілочок. А на них буде все і потрохи. Рибне мезе коштує близько 25 євро за порцію. Замовляють його завжди на компанію, тому що одному з'їсти таку кількість їжі просто не реально.

Із чого ж складається мезе?

У першу чергу до столу подають закуски. Це можуть бути сезонні овочі (оливки, томати, огірки, патисони), салати (наприклад, з ламінарією або каперсами), гарніри (пюре, фрі, ікра, гриби), соуси (йогуртовий, кунжутний тощо). Також обов'язково пропонується кошик з місцевими хлібцями. З гарячих закусок перевага віддається смаженому сиру (яути, халумі), м'ясним рулетам, овочам-гриль.

Далі йдуть основні страви:

  1. морепродукти в клярі або фритюрі
    (наприклад, кальмари, восьминоги або креветки);
  2. кокіль (жульєн) з мідій або
    крабів;
  3. риба, приготовлена з класичним способом (смажена, варена, запечена, гриль);
  4. соуси, які
    найкращим чином підкреслюють смак рибного меню (хумус, тахини, дзадзики і т.д.)

 До мезе раджу брати місцеве сухе вино і
насолоджуватися.

 Алкоголь

Саме на Кіпрі роблять унікальне вино Коммандарія.  Ціна його висока, пляшка стартує від 15 євро і до 50. Але, повірте, воно того варте. Про це вино було відомо ще з 9 століття до нашої ери.  Саме його Антоній порівнював з поцілунком Клеопатри.  Коротше, треба брати й дегустувати.

Крім Коммандарії на Кіпрі можна спробувати Зіванію.  Цей напій роблять тільки на Кіпрі і він є запатентованою торговою маркою.  Напій дуже міцний і я його не подужала.  Чоловік теж не оцінив, сказав, що нагадує нашу погану горілку.

Ще на острові Кіпр широко поширена анісова горілка Узо, а також продається місцевий коньяк "П'ять королів".  Узо нагадує пектусин, а коньяк досить непоганий.  Ціна за пляшку буде 12-15 євро.

 Як бачите, Кіпр взимку - місце досить привабливе і цікаве.  Сподіваюся, що своєю розповіддю я змогла переконати вас відвідати цей острів і скласти про нього свою, унікальну думку.

Всі тексти автора

Коментарі

Вгору