Уманчанка відчуває холодне повітря кінчиками зубів

13 червня 2015, 07:05

630554_1_w_300Емаль тріскається від звички гризти нігті, пише Gazeta.ua.

— Оскому маю від шматочка яблука, апельсина чи навіть банана. Відразу ломота в зубах і в роті в'язкість. Особливо, якщо з'їм недостиглий фрукт, — розповідає 39-річна Ольга Таран з Умані на Черкащині.

— Звести зуби може навіть від солодкої полуниці. Тоді біжу по соду, розколочую в склянці води й полощу. Холодне або гаряче уникаю. Влітку не дозволяю собі морозива чи холодного квасу. А взимку — зігрітися гарячим чаєм або кавою. Свіжо­зварену страву не їм одразу, а чекаю, поки охолоне до теплого. Холодне повітря вдихну — і відчуваю кінчиками зубів.

У черкащанки 32-річної Яни Нужденко чутливість зубів проявилася кілька місяців тому.

— Не можу кусати тверде. Візьму бублик або сухарик і відчуваю ниючий біль. Навіть скоринку від свіжого хліба не можу, а так хочеться. Любила жувати смоктальні цукерки. Стоматолог сказав, що в емалі є мікротріщинки. Після лікування порадив користуватися пастою для чутливих зубів, — говорить Яна.

За словами головного лікаря Черкаської обласної стоматологічної поліклініки 72-річного Івана Коваленка, чутливість зубів може бути до кислого, гіркого або солоного. Так само до гарячого і холодного.

— Коли така людина поїсть яблуко, в народі кажуть, що напала оскома. Це і є чутливість зубів. Допомагає полоскання содою — чайна ложка на склянку теплої води. Це може бути через неправильне харчування, коли бракує мінералів, необхідних емалі. Найбільше страждають від цього весною і восени. До руйнувань веде надмірне вживання цукерок, солодкої газованої води та кислих продуктів. Жорстка зубна щітка і неякісні пасти теж її пошкоджують. Слабнуть ясна, може оголитися шийка зуба. Недотримання гігієни — ще одна причина. Шкодить емалі звичка стискати зуби, гризти нігті чи горіхи. З'являються невидимі тріщини. Чутливість виникає і внаслідок прихованого карієсу. Тому треба обстежуватися. Якщо в селі немає рентген-кабінету, лікар зі шприца в проміжки між зубами направляє холодну воду. Заболіло — треба шукати карієс і лікувати, — розповідає.

У яких ще випадках зуби можуть бути чутливими?

— При запаленні ясен — парадонтиті. Або парадонтозі, коли відмирає альвеола, що захищає емаль і слизову від гарячого й холодного. Таке буває при хворобах серця, шлунка, суглобів. Навіть грипі або запаленні легень. Шийки зубів оголюються, й емаль незахищена. Руйнується через рак, діабет, лейкоз. Якщо не лікувати, можна швидко втратити зуби.

Як убезпечити зуби від чутливості?

— Не пийте гарячого чаю або після цього холодне. Можна не відчувати болю, бо притуплені нервові закінчення. Але це не означає, що немає шкоди зубам і особливо слизовій. Зміцнюють зуби рослинні та молочні продукти, пісне м'ясо, печінка, яйця, морська риба. Білок — будівельний матеріал, особливо в дитинстві. При теперішніх достатках важко всього дотримуватися. Але знаю батьків-вегетаріанців, які змушують до цього й дітей. Пояснюю їм, що на хороший будинок необхідні ­цемент, пісок і цегла. Так і дитині потрібне м'ясо, кальцій, вітаміни групи В і жири. Але таких важко переконати. Велика перевага у дітей, яких годували груддю. З материнським молоком отримують весь комплекс вітамінів для міцних зубів. Чутливі раджу чистити м'якою щіткою, пастами зі сполуками калію і фтору. Не натискати сильно. Після кожної їжі прополіскувати рот.

Поділитись

Коментарі

Вгору