З початку грибного сезону у Черкаській області зареєстровано 33 випадки отруєнь грибами з 55 потерпілими (47 дорослих та 8 дітей віком до 18 років), 1 – летальний (дорослий).
Інформація щодо стану отруєнь грибами спрямовується до органів влади та місцевого самоврядування, Державної служби з надзвичайних ситуацій та Держпродспоживслужби для відповідного реагування та застосування заходів щодо попередження отруєнь.
ДСНС пропонує перелік правил, які допоможуть уникнути отруєння грибами:
1. Набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, адже там вони проходять відповідний контроль.
2. Якщо відправились до лісу, то:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;
- намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби "білі", "бабки", "моховики";
- якщо зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
- при приготуванні страв із грибів, їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
- не вживайте сирих грибів;
- перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
- не давайте грибів маленьким дітям;
- ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;
3. Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином і обов’язково зверніться до лікаря.
За інформацією ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України"
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram