Як позбутися похмілля: поради лікаря

01 січня 2021, 14:05

фото тематичне

Святкування новорічних свят у багатьох українців не минає без пишного застілля з великою кількістю салатів "Олів'є", "Шуби" та… алкоголю. І все б нічого, якби на ранок щоразу зненацька не наставало жахливе похмілля з сильним головним болем, нудотою та іншими неприємними симптомами.

ТСН.ua поспілкувався із сімейним лікарем Центру первинної медико-санітарної допомоги №3 Шевченківського району м. Київ Павлом Мазуром про стан, який виникає після перепою, як його подолати та як взагалі уникнути похмілля.

Що таке похмілля?

Похмілля – це синдром посталкогольної інтоксикації, який виникає наступного дня після надмірного вживання алкоголю. Так, після перепою в організмі відбувається дегідратація (обезводнення) та виникає низка негативних процесів, зокрема порушення обміну глюкози.

Загалом, тривалість похмілля залежить від низки умов — кількості випитого алкоголю, його якості, міцності та від чисельності вироблення в організмі людини алкогольгідрогенази — ферменту, який розщеплює етанол. Він виробляється у печінці. В одних людей від народження його може бути більше, у деяких взагалі він не виробляється. Для таких людей смертельні навіть малі дози алкоголю, каже Павло Мазур.

Загалом, стан посталкогольної інтоксикації переважно триває не більш ніж добу, однак іноді може бути й довше.

Симптоми похмілля

До поширених ознак перепою належать: 

- сильний головний біль;
- діарея; 
- нудота;
- сухість і неприємний запах у роті;
- сильна спрага.

Рідше може спостерігатися блювання, тремтіння, прискорене серцебиття або ж порушення його ритму.

Причини похмілля

За словами лікаря, після потрапляння алкоголю в шлунок відбувається процес сп’яніння.

- Алкоголь досить швидко всмоктується. Крім того, він проходить крізь печінку. Поки починає вироблятися алкогольгідрогеназа, алкоголь все ж потрапляє у кров і досить добре там засвоюється, проходить крізь гематоенцефалічний бар'єр в мозок. У мозку його концентрація значно більша, ніж у крові, тому мозок майже одразу реагує: відбувається активація дофамінових рецепторів — виробляється дофамін, серотонін. Відповідно, на початкових стадіях настає відчуття ейфорії, — каже Павло Мазур. 

Потім збільшення концентрації алкоголю призводить до того, що багато процесів у мозку сповільнюються. Тому можуть з’явитися ознаки втрати пам’яті, заплутаної свідомості, переоцінка своїх можливостей.

- Як вже зазначалося, вживання алкогольних напоїв через деякий час призводить до обезводнення організму, що проявляється сухістю в роті та головним болем. Також алкоголь негативно впливає на вміст шлунково-кишкового тракту, через що може виникати нудота, блювання та діарея, - говорить лікар.

Як пити, щоб не було похмілля

Негативний вплив алкоголю на організм може послабити велика кількість випитої води під час застілля, каже лікар. Також, вживаючи алкоголь, не варто додатково навантажувати організм жирною їжею, краще під час застілля віддати перевагу легким стравам. Крім того, за святковим столом Павло Мазур рекомендує їсти нежирні страви з картоплі, оскільки вона є природним сорбентом, та інші продукти, які складаються з вуглеводів (гриби, рис, спаржа тощо).

Водночас, вживаючи спиртні напої, слід пам'ятати, що від однієї чарки можуть бути різні реакції організмів. Тому, перед тим як пити, треба враховувати можливості свого організму, кількість вживаного алкоголю, його якість і міцність.

"До питання зменшення негативного впливу алкоголю на організм також можна підійти з медикаментозної точки зору – попередньо вжити сорбенти. Це може бути атоксил, біле чи чорне вугілля. Це дасть певний позитивний ефект. Однак слід зауважити головний принцип сорбентів — якщо людина їх прийняла та після цього випила алкоголь, їй треба орієнтовно через дві години випорожнитися, щоби сорбент зміг "вийти" з організму разом із накопиченим у собі етанолом", — каже Павло Мазур.

Також лікар не рекомендує пити алкоголь на порожній шлунок та змішувати різні спирті напої.

Як позбутися похмілля

Якщо ж все-таки людина перепила, а на ранок з'явилися симптоми похмілля, то зменшити їх можна, п'ючи велику кількість води.

- Щоб полегшити симптоми похмілля, яке зазвичай виникає вранці, потрібно пити багато води, зокрема лужної, наприклад "Миргородська", "Боржомі". Воду, яка містить сіль, мікроелементи. Це допоможе відновити водно-електролітний баланс, — зазначає лікар.

За похмілля зазвичай немає апетиту. Таким чином організм сам підказує, що на перетравлення їжі  витрачається велика кількість енергії, якої й так мало. Однак якщо все ж хочеться їсти, то перевагу слід віддати легкій їжі.

Також не завадять для долання наслідків алкогольного застілля сорбенти та медикаменти, які покращують обмін у печінці — глутаргін та есенціале. Ще слід пам’ятати про вплив алкоголю на серцево-судинну систему: спочатку тиск знижується, потім підвищується, тому можна прийняти спазмолітичні препарати.

За словами Павла Мазура, популярні в Інтернеті "народні методи" на кшталт пройтися на свіжому повітрі чи лягти спати особливо не допоможуть.

- Просто якщо людина засне, то процес похмілля, ясна річ, минатиме трохи легше, — додає сімейний лікар.

Що не можна робити під час похмілля?

Попри поширену в народі пораду "треба похмелитися", за похмілля категорично не можна вживати алкоголь, наголошує медик.

- Це може дати тимчасове полегшення через дефіцит в дофамінових рецепторах і самого дофаміну, який виділяється при алкоголі. Коли вживається на ранок алкоголь – дофамін поповнюється і людина деякий час почувається краще. Однак процеси в самому організмі погіршуються, хоч людина цього не відчуває, але переносить це все організм важче, — зазначає Павло Мазур.

У яких випадках уже слід звертатися до лікаря?

- До медиків треба звертатися за наступних симптомів: багаторазове блювання, сплутана свідомість, сильна діарея, сильний головний біль, який не минає. У такому разі слід телефонувати сімейному лікарю або у швидку, - зазначає Павло Мазур.

Поділитись

Коментарі

Вгору