Водоканалівці розповіли черкащанам, як зелену дніпровську воду роблять питною

05 серпня 2020, 19:15

У "Черкасиводоканал" розповіли, що дуже важко зробити гарний продукт харчування з поганих інгредієнтів. Річкова вода є сировиною. Тому дуже багато зусиль докладається, щоб із сировини не найкращої якості виготовити якісний продукт, відповідно до усіх державних санітарних норм. Про це інформує ТРК Ільдана.

Особливо останнім часом антропогенне навантаження на джерела водопостачання значно підвищилося. Неконтрольований скид, застаріла технологія очищення каналізаційних стоків значно підвищили рівень органогенних речовин у річці, що зумовлює підвищення активності синьо-зелених водоростей.

- Водорості розмножуються, рівень кисню у джерелі знижується. Як наслідок, маємо задуху, мор риби і усі ті явища, які ми останнім часом спостерігаємо.

В такій ситуації нам трішки більше пощастило, на відміну від інших водоканалів. Наші водозабірні споруди знаходяться у дуже вдалому місці, де застійні явища, явища цвітіння проявляються значно в меншому ступені.

Ми маємо змогу за допомогою реагентів повністю видаляти клітини синьо-зелених водоростей на стадії водоочистки. Так, в період цвітіння Дніпра нам потрібна більша кількість реагентів. Але ми до цього вже звикли і готові. Останні років п’ять ми закуповуємо певний запас реагентів, який дозволяє очистити воду відповідно до державних стандартів.

Під час процесу гниття водоростей з’являється дуже сильний неприємний запах від річкової води. Тому одна з найбільших наших задач – не допустити сторонніх запахів у питній воді. Для цього ми досить обережно працюємо з технологією дезінфекції.
На мій погляд, споживачі не відчувають жодних негативних змін щодо якості води, яка тече у їхніх кранах в період цвітіння Дніпра», - розповідає головний інженер КП «Черкасиводоканал» Олександр Гончаренко.

Детальніше про синьо-зелені водорості та про те, як працівники водоканалу забезпечують в таких умовах містян якісним водопостачанням дивіться у сюжеті.

Поділитись

Коментарі

Вгору