Великдень 2019: скільки цьогоріч коштуватиме черкащанам спекти домашню паску

15 квітня 2019, 10:03

Скільки коштуватиме черкащанам спекти домашню паску

Півкілограмова паска черкащанам обійдеться в цьому році майже в 37 грн або на 7% дорожче, ніж на минулорічне свято.

Зовсім скоро українці зустрінуть найголовніше свято християн – Пасху. Вчергове Асоціація постачальників торговельних мереж дослідила поточну вартість приготування паски удома.

- Ми приготували чотири паски вагою в 550 грам. Хто хоче зекономити, або мати дійсно смачну та якісну паску, то слід зробити її вдома. А ті, хто цінують свій час зможуть купити її будь-де: від крамниці та кафе до величезного магазина. І вартість складе від 50 грн за просту півкілограмову до 1000 грн за унікальну паску вітчизняного виробництва вагою 1,2 кг. Для доброї домашньої паски ми придбали за середньостатистичними в країні цінами 1,2 кг борошна, 0,5 л молока, 6 курячих яєць, 300гр цукру, 250гр вершкового масла та за середніми цінами продуктових мереж 250 гр родзинок, 1 пакетик сухих дріжджів, вагою 11гр, та один пасхальний набір із цукру до паски, яким ми її прикрасимо. Як завжди ми готуємо для родини з 4 людей, - зазначає голова української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Борошно пшеничне – 1,2 кг. За рік ціна зросла на 20%.
Минулий рік – 11,6 грн, 2019 рік – 13,9 грн. 
Молоко – 0,5 л. За рік вартість зросла на 9%.
У 2018 році – 11,1 грн, цей рік – 12,1 грн. 
Курячі яйця – 6шт. Вартість зменшилась на 17%.
2018 рік – 16,3 грн, у цьому році – 13,6 грн. 
Цукор – 300 гр За рік подешевшав на 7%.
Рік тому – 4,6 грн, 2019 рік – 4,3 грн. 
Вершкове масло – 250 гр. Подорожчало на 11%.
2018 рік – 45,6 грн, 2019 рік – 50,4 грн.
Родзинки на вагу – 250гр. Річне подорожчання становило 14%.
Перед Пасхою минулого року – 25,2 грн, зараз – 28,7 грн. 
Сухі дріжджі – 1 пакетик вагою 11 гр. Вартість зросла на 8%.
2018 рік – 4,9 грн, 2019 рік - 5,3 грн. 
Набір пасхальний – 1шт. За рік вартість зросла на 6%.
Напередодні минулорічної Пасхи – 17,1 грн, 2019 рік – 18,2 грн.

- Як бачимо, дві складових нашої випічки знизились, як цукор і яйця, але річне зростання вартості борошна на 20% та масла на 11% зробили її на 7% дорожче, ніж у минулому році. За рік приготування чотирьох пасок, вагою по 550 гр, зросло в ціні трохи більше ніж на 7%, із 136,4 грн у 2018 році до 146,5г рн у цьому. Одна 550 грамова паска обходилась нам у 34,1 грн минулоріч, а зараз в середньому в Україні буде коштувати - 36,6 грн, - наголосив пан Олексій.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору