Веганство, вегетаріанство чи м’ясоїдство: черкащани розказали про свій раціон

26 січня 2016, 14:45

0

Любителі традиційних стейків, котлет і відбивних часто здивовано реагують на людей, які не вживають м’яса, задаючи запитання: "А що ж ти тоді їси?" Виявляється, раціон веганів і вегетаріанців буває навіть більш різноманітним, ніж традиційне харчування. А от в яку суму він їм обходиться, in.ck.ua дізналися у прихильників популярних сьогодні напрямів харчування.

М’ясоїди

Сашко Жеребило працює програмістом і живе один. Він не готує вдома, тому снідає бутербродами, обідає в столовій на роботі, а вечеряє в кафе.

1

- Я колись пробував постувати і не їв м’яса протягом 40 днів, але все ж вирішив повернутися до звичного раціону. Їм м’ясні вироби тричі на день. Зазвичай додому купую в магазині сосиски, ковбасу чи щось подібне, тому що куховарство займає багато часу, а зробити якийсь бутерброд можна швидко. Під час робочого дня ходжу їсти в кафе о 12 та 16 годині. Зазвичай беру кашу, салат і відбивну чи котлету. Загалом, на продукти витрачаю близько 150 грн на день. Звісно, найдорожчими у меню є м’ясні продукти. Але, якщо готувати вдома, можна витрачати менше. Плюс ще якісь фрукти, сири, цукерки – з ними виходить дорожче, - розповідає програміст, їсть м’ясо тричі на день Сашко Жеребило.

Андрій Петраш не уявляє, як почував би себе без щоденного вживання м’ясних страв. Хлопець вважає, що заняття спортом зобов’язують їсти м’ясо.

1

- Я готую вдома, а під час робочого дня купую, наприклад, курячу відбивну – це гривень 15. Додому щовечора купую курятину чи свинину гривень на 30-40. Ціни приблизні. Це без врахування інших продуктів: овочів, фруктів, здоби. Сьогодні не можу уявити себе вегетаріанцем. Раніше в мене були дні без м’яса, зараз таких практично немає. Важко працюю, а після роботи ще й займаюся спортом, тому м’ясо для мене є одним із джерел речовин, необхідних для відновлення сил організму. Не знаю як я почував би себе без цього продукту. І ще один аргумент на користь м’яса – це смачно. Тварин, звичайно, я люблю... І коли ти бачиш, як тварину вбивають, це неприємно. Але в житті багато важких речей. Тому я приймаю вікові традиції полювання та тваринництва. В цьому питанні я нічого не придумав, а лише прийняв правила. Серед моїх друзів є вегетаріанці. Я поважаю їх позицію: вони зробили вибір у житті і дотримуються його, - каже Андрій Петраш, який займається спортом, тому потребує білкової їжі.

Вегетаріанці

Яна Бондаренко є вегетаріанкою вже шість років і не відчуває жодного дискомфорту від такого способу харчування.

1

- Я абсолютно не відчуваю незручностей через те, що не вживаю м’яса. Звісно, під час подорожей буває складно знайти якийсь перекус, бо ми подорожуємо автостопом і часто їмо "що перепаде". А вдома я постійно готую багато смачних страв. Це помилкова думка, що харчування стає "нудним" без м’ясних продуктів. Насправді вегетаріанство відкриває нові горизонти у кулінарії. Думаю, бути вегетаріанцем дешевше. За місяць витрачаю близько 1500 грн на продукти (50-60 грн на день), але взагалі не вмію економити й часто купую різні сири і оливки. Я стала вегетаріанкою 6 років тому, просто з цікавості. З часом помітила, що у мене почало покращуватися здоров’я. Потім натрапила на фільм "Земляне", який кардинально змінив моє сприйняття вегетаріанства. У цьому фільмі без прикрас показано, через що проходять тварини, перш ніж ви стоятимете перед вітриною з м’ясом у супермаркеті. У той момент я вирішила, що не хочу бути співучасницею цього. Хоча й не засуджую людей, які вживають м’ясо, адже це вибір кожного, - говорить вегетаріанка вже шість років Яна Бондаренко.

Наталка Подзьолкіна не "ідейна" вегетаріанка, дівчина просто не любить м’ясо.

1

- Я з дитинства не любила м’ясо, а потім просто вирішила не запихати його в себе. Це почалося близько трьох років тому. Я ніколи не задумувалася, чи дешевше бути вегетаріанцем. З одного боку, твоя звичайна порція гарніру, з якої ти викинув м'ясо, стала дешевшою... Але якщо харчуватися з потрібною кількістю білків і всіх елементів здорового раціону, то виходить, мабуть, дорожче. Під час подорожей харчуватися значно простіше і дешевше. Якщо це похід в гори, ти не "паришся" з приводу консервів, ковбас, що можуть зіпсуватися. Якщо це поїздка в іншу країну, то в закладах харчування м'ясо завжди дороге. Важко порахувати, скільки витрачаєш на харчування, коли живеш з батьками. В університеті на їжу витрачаю близько 10 гривень на день – плюс каші, кисло-молочні продукти, багато фруктів, цільнозерновий хліб, - розповідає Наталка Подзьолкіна, яка відмовилася від вживання м’яса.

Вегани

Сашко Лаодзінський пробує різні види харчування. Зараз зупинився на веганстві: не вживає ніяких продуктів тваринного походження (це не тільки м’ясо, а й сири, масло, сметана, мед тощо).

1

- В моєму випадку харчування обходиться трошки дешевше чи приблизно в такому ж ціновому діапазоні, як і у випадку, якщо вживати в їжу м’ясо. Ми готуємо вдома, а на роботі просто купую щось не м’ясне і не молочне. За тиждень на їжу витрачаю від 300 до 500 грн, це без урахування походів у кафе, ресторани тощо. Загалом, мій раціон міг би обходитися дорожче, але я не купую різні дорогі веганські "приколи", наприклад, горіхи, фрукти чи веганські напівфабрикати. Веганство – це не моральне переконання, тому іноді можу зриватися і переходити на інший вид харчування, наприклад, вживати молочні продукти, - каже Сашко Лаодзінський, який "веганить" близько трьох років.

Влад Тверезий ​переконаний, що навіть без м’яса і молока меню може бути різноманітним.

1

- Ми з сім’єю переїхали в село і створили власне маленьке екопоселення. Через специфіку життя в сільській місцевості на продукти грошей майже не витрачаємо. Самі вирощуємо овочі, фрукти, зелень. Варимо борщ, у якому з куплених продуктів є тільки сіль. Я зазвичай снідаю печивом, яке самі й випікаємо, із власним варенням. На зиму робимо запаси в погребі: багато консервації, соки, компоти, ікра, варення, сушені яблука, сливи, груші, консервована і морожена кукурудза, морожені ягоди, багато сушених пряних трав. Тому вдається гарно зекономити, адже купувати доводиться тільки крупи, сіль, цукор, борошно та олію, - розповідає екопоселенець-веган Влад Тверезий.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору