“Теж небезпечні”: черкаські фахівці розповіли про правила вживання їстівних грибів

26 жовтня 2019, 18:28

Кожного літа та осені з настанням теплої, дощової погоди починається сезон збирання грибів. Щороку під час грибного сезону трапляються випадки отруєння дикорослими грибами. Отруїтися можна й їстівними грибами, оскільки у них є властивість акумулювати, тобто вбирати в себе, як губка, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди.

Симптоми отруєння грибами – головний біль, запаморочення, загальна слабкість, нудота, блювота, біль у животі, діарея. Вони проявляються через 1-4 години після вживання отруйних грибів (залежно від їх виду, кількості з’їдених грибів, віку та стану здоров’я потерпілого). При перших ознаках отруєння необхідно викликати швидку медичну допомогу, а до її приїзду – промити шлунок.

Для того, щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил:

  • не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках;
  • пам’ятайте, що найчастіше отруйними бувають пластинчасті гриби;
  • збирайте тільки ті гриби, які ви добре знаєте;
  • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не беріть його;
  • не збирайте гриби, якщо серед них чи поблизу росте бліда поганка, а також поблизу транспортних магістралей, великих промислових зон, кладовищ, на колишніх смітниках;
  • не вживайте сирі гриби;
  • якщо ви зібрали гриби й принесли їх додому, ретельно перевірте кожен перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
  • не зберігайте довго гриби у сирому вигляді, адже вони швидко псуються, що й може спричинити отруєння;
  • при приготуванні страв із грибів, ретельно промийте їх, а перед сушінням – обітріть вологою тканиною;
  • сушіть тільки певні види грибів: білий гриб, підосичник, підберезовик, маслюк, моховик, зморшок, трюфель білий;
  • перед приготуванням будь-якої страви, відваріть гриби у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
  • готові страви з грибів зберігайте в холоді в емальованому посуді (не більше 24 годин);
  • суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно консервовані гриби можуть викликати важке захворювання – ботулізм;
  • не давайте грибів малолітнім дітям.

Будьте обережні! Не ризикуйте здоров'ям та життям своїм та своїх рідних!

За інформацією Управління охорони здоров'я Черкаської ОДА

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору