Сирі продукти та готові страви: черкащанам нагадують про правила зберігання їжі

03 листопада 2021, 08:03

Харчове отруєння може бути спричинене вживанням їжі, яка містить хвороботворні бактерії та їхні токсини. Вони можуть потрапити у їжу в будь-який момент перероблення чи виробництва харчової продукції та навіть вдома, якщо їжа неправильно готується або зберігається. Водночас заражена їжа може виглядати, пахнути та смакувати як нормальна.

Старші люди та люди з хронічними хворобами (діабетом, захворюванням печінки, ВІЛ/СНІД, онкологічні захворювання та пов’язані з ними прийоми лікарських засобів, які пригнічують імунну систему та променеве лікування) перебувають у групі ризику внаслідок ослаблення імунної відповіді. Саме тому варто врахувати основні правила зберігання приготованої їжі:

  • Не довше, ніж через 2 години після приготування, помістіть їжу в холодильник або заморозьте її. Не кладіть гарячу їжу в холодильник — зачекайте, поки з неї перестане підійматися пара. Щоб охолодити їжу швидше, можна поділити її на маленькі порції.
  • Температура холодильника повинна бути +4° C чи нижче, а морозильної камери — нижче -15° C.
  • Переконайтесь, що ваші контейнери для зберігання продуктів чисті та в належному стані, і використовуйте їх лише для зберігання продуктів. Накрийте їх щільно прилеглими кришками, фольгою або поліетиленовою плівкою. Перекладіть вміст відкритих банок у відповідні контейнери.
  • Перевіряйте термін придатності продуктів. Пам’ятайте, що позначка «найкраще використати до» вказує на найкращий стан, але не є датою безпеки.
  • Тримайте сирі продукти (м’ясо, птицю, рибу та молюсків) окремо від готових до вживання харчів.
  • Розморожуйте продукти безпечно в холодильнику або в холодній воді чи мікрохвильовій печі. Не розморожуйте їх на прилавках чи поличках тощо. Бактерії швидко розмножуються в їжі за кімнатної температури.
  • Якщо ви не впевнені, щодо безпеки приготування зберігання їжі — викиньте її та не куштуйте.

Не варто забувати про особисту гігієну: мийте руки протягом 20-40 секунд до, після та під час приготування їжі. Також утримуйте в чистоті стільниці та дошки для нарізання продуктів.

За інформацією пресслужби Центру громадського здоров'я України

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору