“Що таке таніни у вині” – черкащанам розповідає АЛКОМАГ

22 лютого 2020, 17:05

Фото тематичне

У дегустаційних нотатках до вина або в обговореннях винних критиків часто можна зустріти термін таніну. Сьогодні хочемо поговорити про те, що він означає, і як відбивається на смакових якостях напою.

У колекції ALCOMAG ви знайдете червоні сухі вина на будь-який смак!

Що таке таніни

Взагалі, таніни - це хімічний термін. Їм позначають групу поліфенолів рослинного походження. Ці речовини мають дубильні властивості, завдяки чому надають смаку червоних вин характерну терпкість. У винній лексиці цю терпкість зазвичай називають сухістю. Таніни присутні не тільки у вині, а й у багатьох фруктах, різних продуктах харчування. Найяскравіший приклад - це хурма або міцний чорний чай.

У винограді таніни містяться переважно в шкірці, черешках і насінні. Це пояснює той факт, що найбільше танинов зустрічається в червоному вині, адже технологія його виробництва передбачає тривалий контакт сусла з цими елементами. Так майбутнє вино не тільки насичується танинами, а й набуває свій благородний червоний відтінок.

Рекомендуємо звернути увагу на вина Італії з каталогу АЛКОМАГ! Яскраві і самобутні напої цієї сонячної країни стануть прикрасою вашого столу.

Чи можуть бути таніни в білому вині

Хоча таніни більш характерні для червоних вин, в білих сортах вони також можуть зустрічатися. Зазвичай їх можна зустріти у винах, які витримувалися в дубовій бочці, або якщо напій проходив ферментацію з кісточками і шкіркою.

На що впливають таніни

Червоні вина завдяки таніну набувають щільність, стають більш оксамитовими, насиченими. Але ці компоненти впливають не тільки на смакові якості, але і на потенціал вина до витримки. Вони протидіють окисленню вина, завдяки чому напої можна витримувати довше.

При невеликому вмісті танінів вино старіє дуже швидко, як це відбуватиметься з відомим сортом Божоле Нуво - його рекомендують випивати вже в перший рік після збору врожаю.

Серед високотанінних сортів можна виділити наступні:

- Каберне Совіньон - один з найпопулярніших червоних сортів в світі, з яким знайомий кожен;

- Неббіоло - червоне вино з П’емонта;

- Монтепунчіано - відмінне італійське вино;

- Мурведр - іспанська представник таніну братії.

Якщо вам не до смаку терпкість танинов, але ви любите червоне вино, рекомендує звернути увагу на сорти Барбера, Зинфандель, Гамі, Гренаш, Піно Нуар.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору