“Що таке таніни у вині” – черкащанам розповідає АЛКОМАГ

22 лютого 2020, 17:05

Фото тематичне

У дегустаційних нотатках до вина або в обговореннях винних критиків часто можна зустріти термін таніну. Сьогодні хочемо поговорити про те, що він означає, і як відбивається на смакових якостях напою.

У колекції ALCOMAG ви знайдете червоні сухі вина на будь-який смак!

Що таке таніни

Взагалі, таніни - це хімічний термін. Їм позначають групу поліфенолів рослинного походження. Ці речовини мають дубильні властивості, завдяки чому надають смаку червоних вин характерну терпкість. У винній лексиці цю терпкість зазвичай називають сухістю. Таніни присутні не тільки у вині, а й у багатьох фруктах, різних продуктах харчування. Найяскравіший приклад - це хурма або міцний чорний чай.

У винограді таніни містяться переважно в шкірці, черешках і насінні. Це пояснює той факт, що найбільше танинов зустрічається в червоному вині, адже технологія його виробництва передбачає тривалий контакт сусла з цими елементами. Так майбутнє вино не тільки насичується танинами, а й набуває свій благородний червоний відтінок.

Рекомендуємо звернути увагу на вина Італії з каталогу АЛКОМАГ! Яскраві і самобутні напої цієї сонячної країни стануть прикрасою вашого столу.

Чи можуть бути таніни в білому вині

Хоча таніни більш характерні для червоних вин, в білих сортах вони також можуть зустрічатися. Зазвичай їх можна зустріти у винах, які витримувалися в дубовій бочці, або якщо напій проходив ферментацію з кісточками і шкіркою.

На що впливають таніни

Червоні вина завдяки таніну набувають щільність, стають більш оксамитовими, насиченими. Але ці компоненти впливають не тільки на смакові якості, але і на потенціал вина до витримки. Вони протидіють окисленню вина, завдяки чому напої можна витримувати довше.

При невеликому вмісті танінів вино старіє дуже швидко, як це відбуватиметься з відомим сортом Божоле Нуво - його рекомендують випивати вже в перший рік після збору врожаю.

Серед високотанінних сортів можна виділити наступні:

- Каберне Совіньон - один з найпопулярніших червоних сортів в світі, з яким знайомий кожен;

- Неббіоло - червоне вино з П’емонта;

- Монтепунчіано - відмінне італійське вино;

- Мурведр - іспанська представник таніну братії.

Якщо вам не до смаку терпкість танинов, але ви любите червоне вино, рекомендує звернути увагу на сорти Барбера, Зинфандель, Гамі, Гренаш, Піно Нуар.

Коментарі

Вгору