Овочі та фрукти подешевшають, а м’ясо дещо подорожчає: яких цін очікувати восени

04 вересня 2023, 08:17

Борщовий набір цієї осені для українців подешевшає, як і деякі види плодових, як-от яблука та виноград. Втім імпортні фрукти все ще коштуватимуть дорого, а м'ясо ближче до глибокої осені додасть в ціні, пише 24 канал.

Ціни на м'ясо у вересні будуть майже незмінні

Як розповідає експертка Наталія Копитець, наприкінці літа ціни на яловичину, а саме ребра та гуляш, зросли від початку літа на 0,6 – 0,9%.

Ребра та гуляш коштують 160,48 гривні та 245,16 гривні за кілограм.Ціни на тушку курячу становлять 78,80 гривні за кілограм, а філе – 148,27 гривні.Курячі гомілки та стегна здешевшали на 5,8 – 9,7% – до 74,95 гривні та 100,45 гривні відповідно. Свинячі ребра, підчеревина, ошийок та лопатка подорожчали від 0,8% до 2,4%. А свиняча грудинка та сало солене стали дешевшими на 6,0% і 6,9%

Як прогнозують науковців Інституту аграрної економіки, ціни на м'ясо залишаться майже такими, як були у серпні. А от у жовтні – листопаді через зростання виробничих витрат: здорожчання кормів, пального та електроенергії, – можливе підвищення цін на м’ясо до 5%.

Якими будуть ціни на фрукти

Науковиця Інна Сало зазначила, що у вересні плодові не подорожчають. Водночас деякі з них навіть подешевшають. А от імпортні плодові будуть дорого коштувати. За словами експертки, яблука коштуватимуть до в 15 – 20 гривень за кілограм восени, а виноград – 85 гривень. Щодо імпортних фруктів, то за кілограм апельсинів потрібно буде віддати до 75 гривень, за лимони – до 70 гривень, за банани – до 40 гривень.

Борщовий набір стане дешевшим

З розширенням обсягів продажу ціни на овочі борщового набору у вересні можуть дещо знизитися, – пояснює науковиця.

Капуста білокачанна може подешевшати до 9 гривень (-7 %), буряк – до 12 гривень (-12 %), цибуля ріпчаста – до 12 гривень (-7 %), морква – до 12 гривень (-11 %), картопля – до 10 гривень (-16 %).

Відтак за спостереженнями науковців Інституту аграрної економіки, овочі дешевшають через високий рівень самозабезпечення населення ними.

До 94%, а це 7,1 мільйона тонн овочів, в Україні вирощується господарствами населення. Вони використовуються для власного споживання у свіжому вигляді, переробки та для продажу.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Вгору