ОНН навели як приклад політику компанії з Черкащини щодо зниження використання антибіотиків

26 листопада 2019, 22:30

Нещодавно в Києві пройшла пресконференція, організована Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН до Всесвітнього тижня поінформованості про антибіотики. За участі експертів ООН, обговорили питання відмови від антибіотиків та встановлення норм для використання у виробництві.

У 2016-му році стійкість до протимікробних препаратів визнали однією з найважливіших глобальних проблем охорони здоров'я. Тому Організація Об'єднаних Націй популяризує більш розумне використання протимікробних препаратів і запропонувала реалізацію багатогалузевого підходу, що отримав назву «Єдине здоров’я». Його у глобальних масштабах реалізують і координують Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, Всесвітня організація охорони здоров'я тварин і Всесвітня організація охорони здоров'я.

 «Свого часу антибіотики врятували людство, але ті антимікробні засоби, які раніше були ефективними, сьогодні вже не працюють – у деяких мікроорганізмів з’явилася  резистентність до антимікробних засобів. Ця проблема досить серйозна, нам слід змінити підходи до використання антибіотиків, – зазначив під час доповіді координатор проєкту FAO з боротьби з антибіотикорезистентністю Віталій Башинський. – Це не означає, що треба повністю відмовитися від антимікробних засобів. Йдеться про їхнє впорядковане використання – саме цим займається FAO». 

Зусилля FAO спрямовані на інформування аграріїв для того, щоб вони усвідомили важливість заходів профілактики  замість лікування
антибіотиками після того, як епідемія вже розпочалася. Найкращі практики зниження використання антибіотиків демонструють великі виробники, що впроваджують політику мінімізації використання антибіотиків під час вирощування тварин.

Практичним прикладом раціонального використання антибіотиків під час заходу було визнано політику Групи МХП, яка працює, зокрема, і на Черкащині.  

«Ми впровадили практику зменшення застосування антибіотиків, яка тісно перегукується з ініціативою «Єдине здоров'я», – поділився лікар ветеринарної медицини Групи МХП Микола Фурсов. – Але наша місія направлена не на зменшення використання антибіотиків, а на зменшення прецедентів, коли ветеринарний лікар змушений їх використовувати. Ми вирощуємо поголів’я, яке йде на забій, якому жодного разу не застосовували антимікробних засобів. Усе це стало можливим завдяки високому імунному та санітарному статусу батьківської череди, гігієні яйця, загальній біобезпеці на всіх етапах виробництва та більш детальному догляду за птицею».

Дійсно, експерти сходяться на думці, що зменшення використання антимікробних засобів можна досягти за допомогою поліпшення гігієни, підвищення рівня поінформованості та зростання якості ветеринарних і медичних послуг, таких як високий рівень біобезпеки, вакцинація людей і тварин.

Також під час пресконференції зазначалося, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства встановить нормативи використання антибіотиків у виробництві продуктів харчування в межах Світової продовольчої програми ООН (зокрема, йдеться про встановлення Україною національних стандартів використання антибіотиків під час вирощування тварин і у харчовій промисловості).

«Ми зі свого боку приєдналися до розробки цих нормативних документів і нещодавно погодили проєкт Міністерства охорони здоров'я. У ньому пропонується затвердити максимальні дози ветеринарних препаратів (у тому числі антибіотиків) у харчових продуктах тваринного походження, – розповів Борис Кобаль, директор департаменту безпеки харчових продуктів і ветеринарії Держпродспоживслужби України. – Я вважаю, що ми на правильному шляху.  Реалізація тих положень і завдань, які визначені урядом, допоможе нам досягти поставлених цілей».

Експерти глобальних організацій зазначають, що розумне використання антимікробних препаратів  надзвичайно важливе для обмеження розвитку стійких супербактерій, які є небезпечними для здоров'я людей і тварин.

Поділитись

Коментарі

Вгору