Двоє мешканок села Онопріївка Тальнівського району потрапили до реанімаційного відділення Тальнівської центральної райлікарні з діагнозом "ботулізм", - інформують "Вісті Черкащини".
"9-класниця прийшла вранці до школи. В обід їй стало погано і вчителі зателефонували до мене. Я приїхав, тоді разом із фельдшером викликали швидку допомогу. Як вияснилось, у матері такі ж симптоми. Жінка з донькою поїхали до лікарні", - розповідає сільський голова Онопріївки Василь Бондаренко.
За словами лікарів, жінка та її дочка знаходяться у задовільному стані. Медики чекають на протиботулістичний анатоксин (сироватку), яка вже прямує у Тальне із Черкас.
Наталія Галицька, начальник Тальнівського районного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області:
-Мати й дитина зараз в реанімації, завтра вранці виїдемо до них. За попередньою інформацією, потерпілим стало погано ще 23 серпня, але до лікарів не звертались. Жінка та дочка не вживали в'яленої риби, консерви. Єдине, що мед і росіл із квашених огірків. Збудник міг утворитися у цьому росолі, якщо огірки квасились під капроновою кришкою, де був доступ кисню. Огірки могли бути погано вимиті, теж міг утворитися збудник ботулізму. Завтра зранку матимемо точну інформацію.
Зазвичай захворювання на ботулізм трапляється після вживання тушонки, ковбаси та в'яленої риби власного приготування.
Для запобігання захворювання на ботулізм важливе значення має дотримання технології виготовлення домашнього виробу, режиму термічного оброблення, зберігання домашніх консервів. Насамперед, для консервування брати лише доброякісну сировину, ретельно миючи у проточній воді, очищаючи від залишків ґрунту, так як ґрунт є резервуаром збудника ботулізму.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram