На Черкащині зареєстрували перший у цьому році випадок отруєння грибами

09 червня 2020, 10:07

фото тематичне

Випадок отруєння дикорослими грибами зареєстрований 30 травня у жителя села Яснозір’я Черкаського району. Чоловік повечеряв засоленими білими груздями, зібраними у лісі ще восени минулого року.

Через годину після вживання грибів потерпілий звернувся до швидкої медичної допомоги зі скаргами на загальну слабкість, нудоту, блювоту, діарею, біль у животі та був госпіталізований до Черкаської центральної районної лікарні.

Загалом в Україні, за інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»,  з початку року зареєстровано 13 випадків отруєнь дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 14 осіб, в т.ч. 4 дитини.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби Черкащини нагадують: дарунки лісу нерідко можуть виявитись смертельною небезпекою. Численні випадки отруєнь дикорослими грибами реєструються щорічно і нерідко закінчуються летально. Як правило, до таких наслідків призводить незнання відмінних властивостей їстівних та отруйних грибів, внаслідок чого останні попадають в кошик.

Проте іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках:

- коли прихильники «тихого полювання» збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого їх зберігання. Гриби належать  до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води), тому їх необхідно переробляти в день збору;

- особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду;

- максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних;

- крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м'ясі або рибі.

Отруєння грибами проявляється по-різному в залежності від того, який гриб спричинив захворювання. Наслідки отруєння залежать, крім виду гриба, також від віку та стану здоров'я постраждалого, кількості з'їдених грибів. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше спостерігаються летальні випадки.

По характеру дії на людину отруйні гриби діляться на три групи: переважної дії на шлунково-кишковий тракт (печериця отруйна, опеньки сірчано-жовтий та цегляно-оранжевий несправжні), нервову систему (мухомори червоний та пантеровий) та печінку і нирки (бліда поганка та її різновиди, павутинник оранжево-червоний, гриб зонтик цегляно-сіро-червоний).

Щоб запобігти отруєнню грибами, при їх збиранні та приготуванні необхідно дотримуватися таких правил:

- не збирати невідомих грибів, збирати тільки ті, щодо яких немає сумнівів, що вони їстівні;

- у підозрілих та малознайомих грибах слід звертати увагу на колір капелюшка, пластинок, м'якуша, наявність кільця на ніжці біля її основи, а також на запах гриба;

- при збиранні печериць та сироїжок гриби слід обов'язково виривати, а не зрізати, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець ніжки. При вириванні печериць нижній кінець ніжки звужений, закруглений, із залишками ґрунту. У сироїжки нижній кінець ніжки буде закругленим, як колодочка ножа, гладеньким і чистим, з невеликим місцем відриву в центрі;

- при збиранні печериць слід також звертати увагу на колір пластинок, які знаходяться на нижній поверхні капелюшка. Не можна вживати в їжу «печериці», що мають пластинки білого кольору, бо у блідої поганки вони тільки такого кольору. У справжніх печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють;

-  наявність обідка вінчика не є обов'язковою відмінною ознакою блідої поганки. Посушливого літа, наприклад, в таких умовах у неї може зникати ця характерна для неї ознака. Тоді за зовнішнім виглядом (колір капелюшка та пластинок) вона дуже схожа на сироїжку зелену, зеленуху тощо;

- гриби необхідно збирати в екологічно чистих місцях, подалі від автодоріг, промислових підприємств та сміттєзвалищ. Гриби, всмоктуючи в себе вологу, вбирають і весь набір шкідливих речовин, які містяться у ґрунті лісу, в першу чергу це стосується важких металів - свинцю, ртуті, міді, кадмію, радіонуклідів;

-  не слід дозволяти дітям збирати гриби без догляду дорослих, зібрані дітьми гриби необхідно ретельно перебрати;

- при консервуванні грибів слід дотримуватися елементарних правил гігієни: необхідно ретельно відмивати їх від часточок ґрунту, у якому можуть знаходитися спори ботулізму. У домашніх умовах гриби краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню. Солоні, мариновані гриби достатньо накрити двома шарами пергаментного паперу і щільно зав’язати;

-  варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим;

- не слід зберігати в морозильнику (якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки) свіжі гриби довше 2-3 днів. Навіть у їстівних грибах згодом починають виділятися отруйні речовини, які не зникнуть при варінні і смаженні;

- не слід використовувати відвари від грибів для приготування страв, маринувати або солити гриби в оцинкованому посуді.

У разі виникнення перших ознак отруєння грибами необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати «Швидку медичну допомогу».

За інформацією пресслужби Держпродспоживслужби в Черкаській області

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору