Антициклон Viktor вже два тижні формує спокійну та теплу погоду у Черкаській області. Денне тепло (17...21º) швидко змінюється вечірньою прохолодою. Повітря охолоджується швидко, вночі і вранці все частішають заморозки та утворюються тумани. Про це повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.
Зазначимо, що тепла погода збережеться до суботи, 20 жовтня. А вже у неділю, 21 жовтня, зі зміною вітрів на північні, на фоні невеликих дощів очікується суттєве похолодання та заморозки вночі. Середньодобові температури сягатимуть 6...8º.
Також осінні заморозки дуже небезпечні для виноградників. При замерзанні листя опадає, а ягоди стають бурими та м’якими, з неприємним морозним присмаком – цей урожай можна використовувати навіть при приготуванні вина.
Для того щоб заморозки для винограду не стали згубними, застосовуються наступні методи:
1. Загартовування (виконувати цей метод починають на відкритому повітрі в тіні або в похмуру погоду. Перший час загартовування 15-30 хвилин упродовж 3-4 днів. Після під сонячними променями тримають рослина близько тижня. Час загартовування збільшують з кожним днем на 15 хвилин і доводять до 2-4 годин на відкритому повітрі).
2. Підрізка та укриття кущів.
Арктичне повітря зумовило різке зниження температури. У кінці вересня з'явилися перші, але нетривалі заморозки.
Нагадаємо, що на Черкащині відбувся "стрибок" в осінь.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram