Кожен другий житель Канева та Ладижина має підвищений рівень холестерину

23 липня 2021, 11:58

Понад 700 жителів Канева на Черкащині та Ладижина на Вінниччині скористалися можливістю безоплатно здати аналіз крові на рівень холестерину. Таку можливість місцевим жителям надав Благодійний фонд «МХП - Громаді» у межах соціального проєкту, що тривав у травні цього року. У фонді зазначають, краще регулярно контролювати рівень холестерину, ніж згодом він контролюватиме нас.

Згідно з отриманими даними досліджень, 40% осіб у віці від 12 до 89 років, які здали аналізи крові, мають певні відхилення від норми загального рівня холестерину. Тобто, майже кожен другий житель Канева та Ладижина – вже зараз має потурбуватися про своє здоров’я.

У більшості випадків перевищення загального рівня холестерину в крові незначне – 5,2-6,7 ммоль/л. Таких – 32% з числа тих, хто здав аналізи. Це – сигнал, на який потрібно звернути увагу й проконсультуватися з лікарем. У  таких випадках проблема вирішується переважно без застосування медикаментів: допомагає правильна дієта у поєднанні з високою фізичною активністю.

Помірне підвищення холестерину виявлено у 6% проведених досліджень. Важке (понад 7,8 ммоль/л) – у 2%. Це - ті випадки, коли проконсультуватися з лікарем потрібно невідкладно через підвищений ризик виникнення ускладнень. Лікар порадить, як діяти у вашому конкретному випадку та за потреби призначить додаткові обстеження.

Терапевтка із 30-річним стажем, лікарка вищої категорії Ірина Плахотнюк зазначає, що більшу частину холестерину організм людини синтезує сам, зокрема, печінка - до 80%.

- Майже весь інший холестерин  потрапляє до нас із їжею, - розповідає Ірина Дмитрівна. - Тому дієта та здоровий спосіб життя дуже важливі. Понад усе холестерин - у маслі вершковому низької якості, маргарині, майонезі, кондитерських виробах, копченостях, «червоному» м’ясі, твердих сирах та сливках. Але справжнім постачальником «поганого холестерину» до організму людини є смаженості - будь-яка їжа приготовлена цим способом із застосуванням значної кількості рослинної олії - та фастфуд. Саме тому споживати такі продукти потрібно в помірній кількості, дотримуючись добової та тижневої норм, - каже Ірина Плахотнюк.

Лікарі наголошують, що стежити за рівнем холестерину - життєво важливо, адже його надмірний вміст у крові провокує низку небезпечних недуг таких, як атеросклерози, інфаркти та інсульти. Більшість авторитетних міжнародних організацій у галузі охорони здоров’я рекомендують перевіряти рівень холестерину дорослим кожні 4-6 років.

Для осіб з групи ризику (особи, які мають спадкові серцево-судинні захворювання; хворі на ішемічну хворобу серця, інсульт або мініінсульт, особи, які мають захворювання периферичних артерій; особи з надмірною вагою; хворі на хронічні запальні процеси такі, як ревматоїдний артрит, псоріаз або ВІЛ; діабетики та гіпертоніки) лікарі радять перевіряти рівень холестерину раз на рік.

Бережіть здоров’я - слідкуйте за рівнем холестерину!

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору