Ігристе вино Cava: технологія виготовлення, основні стилі, колір

23 лютого 2024, 10:08

Що ближче знайомишся з іспанським ігристим вином Cava, то простіше провести паралелі із шампанським. Продукцію виготовляють за класичною технологією Шампенуаз. Відмінність - у використаних сортах винограду. Ціна на ігристе вино Cava завжди нижча, ніж на шампанське. Чи варто переплачувати та як розібратися в сортах і правилах маркування - з’ясуймо в статті.

Що таке ігристе вино Cava

Напій виготовляють в Іспанії. В основі - метод Шампенуаз. Це означає, що повторне бродіння відбувається в закоркованих пляшках, а не в закритих металевих резервуарах. Ігристе вино можна використовувати як альтернативу шампанському в коктейлях. До складу купажу входить виноград різних сортів:

  • Макабео. Білий виноград, який вважається головним у процесі виготовлення ігристого вина Cava. Сорт розкривається ароматом екзотичних і кісточкових фруктів - ананаса, манго, персика. На фініші з’являються квіткові ноти. Найвираженіші - ромашка й бергамот.
  • Парельяда. Білий сорт винограду, який вирізняється легкими горіховими відтінками. Використання ягід надає текстуру ігристому напою.
  • Ксарелло. Білий виноград. Аромат - сухий, із тендітними нюансами цитрусових. Сорт додає терпкості та свіжості.
  • Шардоне. Виноград французького походження. Його активно використовують у блендах, що маркують як Cava Reserva.
  • Трепат. Рідкісний червоний виноград. Розкривається відтінками соковитих ягід, а також додає легкого квіткового характеру.

Короткий огляд основних стилів ігристого вина Cava

Понад 70 % асортименту, доступного на ринку, становить Cava Brut. Це ігристе вино, витримане на дріжджовому осаді 9–15 місяців. У складі - 7–12 г/л залишкового цукру. Інші стилі ігристого вина Cava:

  • Reserva. Витримка на дріжджовому осаді - мінімум 18 місяців. Для порівняння, Champagne Cremant визріває від 15 місяців.
  • Gran Reserva. Витримка займає понад 30 місяців. На етикетці зазначають дату збору врожаю.
  • Paraje Calificado. Напій, витриманий понад 36 місяців. Продукт виконують у стилях Brut Nature, Extra Brut, Brut. Виноград вирощують на кваліфікованих виноградниках. Вік кожної лози перевищує 10 років. У складі переважає виноград сорту «ксарелло».

Що довша витримка ігристого вина Cava, то насиченіший шлейф підсмажених хлібців. Наприклад, сорт Gran Reserva огортає пікантними горіховими акордами, що змінюються відтінками свіжоспеченого бріоша.

Традиційно ігристе вино Cava виготовляють у білому стилі. Виноград трепат переважає в рожевих версіях. Це пояснюється високою концентрацією пігменту, який надає нейтральному вину рожевого відтінку.

Новини компанії

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Вгору