У черкаській школі №17 навіть під час літніх канікул продовжують готувати та передавати страви військовим на фронт.
Для захисників тут готують тушонку, рис з овочами, перловку з м'ясом, борщову заправку, пиріжки та печиво. На виробництві щодня активно працюють 30-35 осіб: вчителів та технічного персоналу школи.
- Ми фактично не зупинялися ні на день. Вчителі виходили на виробництво і під час своїх відпусток. Зараз почали готувати кабачкову ікру, бо сезон. Також починається сезон абрикос, тому в планах - робити компоти, - розповідає у коментарі "Про все" черкаська медійниця та волонтерка Дар'я Бунякіна.
У 17-тій школі також щодня випікають енергетичне печиво, приблизно по 800 штук на день, не так давно почали пекти ще й м'ятно-шоколадне.
- Енергетичне печиво дуже поживне, тому що в складі є вівсянка, мед, цукор, кокосова стружка, різні горіхи, буває чорнослив чи шоколадні крихти, курага, родзинки. Ми пишемо всі інгредієнти на коробках, у яких відправляємо, тому що знаємо, що в когось із хлопців може бути алергія на певні продукти. Це печиво також довго зберігається і його зручно носити з собою в кишені. Тому попит на нього також великий у наших військових, - говорить Дар'я.
Продукцію для військових передають щодня, тому в школі стараються наготувати страв про запас.
- Останні тижні у нас дуже багато відправок. То ми ще й пекли близько тисячі пиріжків щодня - з повидлом, вишнями. Щодня отримуємо запити від волонтерів чи військових. Буває, якщо ми знаємо що, наприклад, волонтери відправлятимуться наступного тижня, то складаємо меню і готуємо на ту кількість осіб, яку потрібно. Але буває багато і спонтанних замовлень. Як правило, дуже рідко беруть ящик-два. Зазвичай, це доволі масштабні відправлення. От щойно на Миколаїв передали 20 ящиків тушонки по 15 банок в кожному, 700 штук печива, 600 пиріжків, три ящики хліба, кілька ящиків кабачкової ікри та мед, - каже волонтерка.
У приготуванні страв волонтери беруть до уваги побажання самих військових.
- Дуже багато нових звернень до нас надходить. Але є ті, з ким вже давно налагодили зв'язок, хто вже пробував нашу продукцію. Ми просимо фідбеки від військових, щоб знати, що покращити, змінити, додати чи від чогось відмовитися. Військові й самі просять передати їм певні страви, часто замовляють пиріжки, - додає Дар'я.
Вона розповідає, що військові особисто повертають до школи банки з-під тушонки, виготовленої тут.
- Буквально вчора банку передав син одного із військових 72-гої бригади. Нам навіть прямо ящиками їх привозили: збирали банки на позиціях, все помили і повернули, - каже Дар'я Бунякіна.
Також вона дякує всім, хто допомагає волонтерам.
- Ми дуже вдячні вчителям, батькам та всім черкащанам, які збирають кошти, приносять продукти. Тому що це все було б неможливим без їхньої допомоги. Один з батьків нещодавно привіз нам бідон меду і просив передати саме військовим. Також нам часто звозять варення для приготування пиріжків. Везуть мішками вівсянку, цукор, хто може - приносить кілограм. Ми вдячні за все!
Допомогти волонтерам у школі №17 завжди можна актуальними продуктами, такими як:
- вівсянка,
- цукор,
- розпушувач для тіста,
- ванільний цукор,
- горіхи (волоські й арахіс),
- родзинки,
- кориця,
- банки (краще об'ємом 0,5 л),
- бутлі,
- кришки,
- томатна паста,
- перець чорний (мелений/горошок),
- лавровий лист,
- орегано,
- майоран.
Підтримати можна й фінансами. Карта для допомоги: Ступак Юрій Сергійович 4149499805041132
Призначення: на допомогу ЗСУ.
*Фото Дар'ї Бунякіної
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український військовий особисто повернув банку від тушонки до черкаської школи, де її виготовили
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram