Фахівці розповіли, якими грибами найчастіше отруюються черкащани

23 вересня 2023, 09:40

Ліси Черкащини багаті на сироїжки, маслюки, опеньки, лисички та інші гриби. Але поміж їстівними трапляються й отруйні, які на них дещо схожі. Потрапивши в організм вони можуть викликати тяжкі харчові отруєння і навіть смерть.

Найчастіше важкі отруєння обумовлені вживанням в їжу блідої поганки, яка помилково сприймається за їстівні печериці чи сироїжки. Також, у багатьох випадках причинами отруєння може бути неправильне приготування, вживання старих або зіпсованих грибів, та тих, що мають отруйних двійників. Отруїтися можна і грибами, що зібрані поблизу автомагістралей та промислових підприємств та накопичили у собі токсичні елементи. Найчастіше жителі Черкащини отруюються рядовиками, сироїжками, гливами та опеньками.

Ознаки отруєння грибами: біль у животі, нудоту, запаморочення, кволість, блювоту, діарею, загальну інтоксикацію, головний біль тощо. У деяких хворих проявляється блідість та жовтушність шкіри.

У Черкаській області за останніх 5 років зареєстровано 76 випадків отруєнь грибами зі 109 потерпілими, з них 24 дітей та 3 смертельні випадки серед дорослого населення. За 8 місяців цього року зареєстровано 4 випадки отруєння грибами з 10 потерпілими, серед них одна дитина.

Фахівці радять відмовитись від збирання дикорослих грибів та не купувати їх на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Краще і безпечно споживати штучно вирощені печериці та гливи, купуючи їх в магазинах.

Якщо вирішили йти до лісу збирати гриби, то: 

– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте, остерігайтесь пластинчатих;

– не збирайте старих, перезрілих, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на забруднених територіях;

– під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду та накопичує токсини;

– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

– не вживайте сирих грибів;

– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді, протягом 30 хвилин;

– готові страви з грибів зберігайте на холоді, в емальованому посуді, але не більше доби.

"Якщо після споживання грибних страв почуваєтесь погано чи помітили інші симптоми - викликайте швидку допомогу. До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабого розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при покращенні стану здоров’я потрібно обов’язково звернутися до лікарні. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм", - зазначають у пресслужбі Черкаського обласного ЦКПХ.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Вгору