Черкаські рабалки нарікають, що через браконьєрів у Дніпрі риби стає все менше. А шкідливі викиди призводять до її зараження червами. Однак у добру погоду на черкаському пірсі збирається більше 200 рибалок. Найзавзятіші закидають вудки навіть у 30-градусні морози. Черкаськи рибалки поділилися із сайтом vikka.ua історіями з буденного життя.
На вулиці 5 градусів тепла, а на пірсі з урахуванням сильного вітру відчувається близько нуля. 10 хвилин без рукавиць і пальці починають клякнути. На черкаському пірсі натовп. Рибалки збираються у рибних місцях та закидають вудки, очікуючи клювання.
"Сьогодні ловиться погано. Це вже не та риболовля, що була 20-30 років тому. Інколи вдається виловити коропа. Зазвичай 300-400 грамів, а колись бувало і до кілограма. Баркаси виловлюють рибу в промислових масштабах сітями. Можна навудити 0,5 – 1кг, але це дріб'язок. Ловлю навіть не для себе. Годую кота Ваську", - розповідає черкащанин Валерій Вікторович.
Рибалка каже, що вода у Дніпрі стала зникати та псуватися, коли у річку масово почали потрапляти шкідливі відходи місцеві та з Києва. "Окунь колись ловився взимку. Тепер заражений червами. Почали також хворіти судак та щука", - нарікає Валерій Вікторович.
На пірсі біля річкового вокзалу ловиться здебільшого бичок. Тут за день у середньому виловлюють по 2-2,5 кг риби.
Черкащанин Григорій Гаврилович рибалить у середньому двічі на тиждень. "З 7-ої до 11-ої ранку наловив 1 кг риби. Рибу готуємо, заморожуємо, консервуємо. Тушкуємо з морквою та цибулею, додаємо спеції та закручуємо у банки", - розповідає та показує улов рибалка.
Він рибалить не щодня, але цілий рік. "Пам’ятаю, рибалили і при -28 °C. Ставили намет, щоб не холодно було", - каже він.
"Рибалити можна з ранку до вечора: всю світлу частину доби. Риболовлею захоплююся вже давно і майже всіх місцевих рибалок знаю", - розповідає Андрій Григорович. Поки ми з ним та його друзями говоримо, чоловіку щастить – один за одним виловлює маленьких бичків.
На великому пірсі і риба більша, і рибалок тут чимало.
"Ловиться тарань та бичок. Здебільшого всі тут рибалять для себе: заморожують, солять, в’ялять. Найкраще ловиться у морози. Чим холодніше, тим краще клює", - розповідає затятий черкаський рибалка Андрій Іванович.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram