Через окупацію півдня України на Черкащині вирощують більше видів овочів

18 вересня 2023, 18:13

Фото тематичне

В Україні триває збір овочів. Зокрема, на Черкащині розпочинається сезон збирання врожаю коренеплодів. Після початку повномасштабної війни фермери області значно збільшили кількість полів під овочеві та баштанні культури. Так аграрії компенсують нестачу овочів з окупованої частини півдня, йдеться в сюжеті 5 каналу.

У полі спеціальний комбайн викопує картоплю. Це господарство цього сезону засадило бульбою 180 гектарів, тож вручну зібрати таку кількість – нереально. За кермом механізатор Володимир, каже, техніку налаштували так, аби дрібну картоплю не брала, адже її ніхто не купує.

"Стоять ножі, підкопують, по транспортеру виходить картопля наверх, далі транспортери, де стоять пелюстки, забирають весь гамуз, грудку відкидають, викопують начисто картоплю. Він також копає і цибулю, і буряк, все таке, що в землі росте, крім моркви, морква в нас окремо копається", – пояснив механізатор Володимир Руденко.

До початку повномасштабної війни підприємство вирощувало лише борщовий набір: картоплю, моркву та буряк. Тепер додали ще чотири культури: цибулю, огірки, кабачки та кавуни. Всього майже 300 гектарів. Урожай літніх культур уже зібрали, зараз вантажівки везуть в овочесховище картоплю та цибулю.

Картоплю одразу засипають на сортувальну лінію, там уже вручну перебирають від зіпсованої та сміття.

"Мало дрібної, багато великої, гарна картопля, врожай цьогоріч великий. Далі сортують по розміру, насипають в контейнери та відвозять в камери для сушки, лікування, а потім на продаж або для подальшого зберігання при низьких температурах. Картоплі тут очікують до 12 тисяч тонн. Вже почали працювати і з цибулею, її буде 4 тисячі тонни", – запевнила працівниця підприємства Світлана Мережина.

Після сушки врожай складають в овочесховища – це дає змогу зберігати городину до наступного збору. А також мінімізувати втрати і тримати ринкову ціну.

"Ми можемо довго зберігати овочі. За допомогою сучасних овочесховищ овочі не відрізнити від тих, яким місяці, чи тим, які продаються під кінець сезону. Вони продаються фактично в ідеальному стані. Ми можемо довше зберігати, довше продавати, можемо продавати у будь-яку пору року", – наголосив завідувач овочесховища Тарон Григорян.

Ще досі на полях лишаються морква та буряк, але агрономи кажуть – їм треба рости ще місяць. Хороший врожай – заслуга не погоди, а роботи підприємства, запевняє агроном Ігор. Каже, всі овочі ростуть із постійним доглядом.

"Нема дощів – ось поливна машина, включили собі дощ. Не може вона бути погана, по-перше, у нас є полив, сорти вже підібрані давно і врожайність від 40 до 70 тонн, залежно від сорту. Морква на всіх ґрунтах однаково росте. З картоплею трішки складніше, її треба брати під ґрунти окремі сорти картоплі", – пояснив агроном Ігор Охріменко.

На Черкащині після початку повномасштабної війни кількість полів, де вирощують овочеві культури, збільшилася на 22%, загалом це 23 тисячі гектарів. Зокрема, почали сіяти південні сорти городини.

"Овочевий набір, що ми його називаємо борщовим, збільшився в частині овочевих культур на 10-15%, і є тенденція, що саме Черкащина зможе видавати в рік до 350-380 тонн саме цього набору", – запевнив голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Порівняно з минулим роком, аграрії ціни на овочі знизили. Хороший урожай дасть змогу їх істотно не піднімати протягом холодного сезону. Але ближче до весни деякі овочі традиційно можуть трохи здорожчати.



Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Вгору