Як черкащанам не “посваритися” із вагами назавжди після новорічних свят: поради експертів

30 грудня 2020, 20:01

Новорічні гуляння здатні назавжди "посварити" вас із вагами. І надовго забезпечити роботою вашого тренера з фітнесу. Як зробити так, щоб і на Новий рік не голодувати, але й не набрати кілограми дізнавалися журналісти "Про все".

Поспілкувавшись із експертами ми дізналися, що вдаватися до якихось витончених тактик не варто. Дієтологи кажуть, що досить дотримуватися міркувань здорового глузду, щоб уберегти ваш організм від наслідків переїдання.

фото тематичне

Про те, як правильно обмежувати і чи обмежувати взагалі себе на свята, що не варто ставити на новорічний стіл та чи можна вживати алкоголь, ми поспілкувалися із нутриціологом та дієтологом Богдною Тарасюк та нутриціологом Євгенією Кравченко.

Трішки свята собі можна дозволити

фото тематичне

- Найбільші проблеми починаються з того, - говорить Богдана Тарасюк, - що люди себе дуже жорстко обмежують, а потім дуже багато собі дозволяють. Тому, на рахунок обмежень, потрібно тримати золоту середину. Трішки свята собі можна дозволити. Щось смачненьке за столом не є перешкодою для здорового способу життя. Основне - це здоровий підхід до всього смачненького, що "наминають" довкола.

Те, що радить нутриціолог своїм підопічним - це з'їдати невеличкий шматочок чогось смачного, але не дуже корисного, щоб втамувати бажання і не зірватися. Проте головне правило за святковим столом - обирати найменше "зло" зі всіх страв, які є.

Експертка Євгенія Кравченко говорить, що якщо не підійти до питання святкового харчування розумно, можна добряче нашкодити своєму організму. Адже, якщо за один вечір переїсти тієї їжі, якої немає у вашому повсякденному меню - це може завершитися навіть хворобою.

фото тематичне

Вона радить попіклуватися про себе заздалегідь. Необхідно приготувати ті страви, які будуть найменш шкідливими. Наприклад, можна зробити ті ж традиційні "майонезні" салати в корисній інтерпритації. Або ж обрати більш легкі страви, в яких буде більше овочів, зелені та менш калорійних продуктів. Щодо солодощів - експертка розповідає, що у Черкасах великий вибір десертів без цукру.

Сніданок та обід - не пропускати, бо в такому разі вечеря буде ще вдвічі більшою

фото тематичне

Якщо під час свят прийоми їжі надто зміщуються, то, Богдана Тарасюк наполегливо радить не пропускати ні звичний сніданок, ні обід, оскільки в такому разі вечеря буде ще вдвічі більшою. Якщо людина не доїдає в першій половині дня, то ввечері апетит збільшується. Це явище називається "посиленим вечірнім апетитом", таким чином організм намагається компенсувати нестачу енергії.

Однак, Євгенія Кравченко зазначає, що якщо у вас була дуже пізня вечеря, потрібно подбати про те, щоб сніданок був не менш ніж через 10 годин, щоб організм мав можливість відпочити. І обов'язково варто пам'ятати про ранкове вживання води.

Якщо це виняток із правил - то разово можна споживати все

фото тематичне

До святкового меню дієтолог Богдана Тарасюк радить включати більше не жирних страв. Вона радить готувати "немайонезні салати" та запечені або тушковані м'ясні страви.

Інша ж експертка говорить, що варто поставити на стіл побільше овочевих страв. Їх можна тушити або ж готувати на грилі чи їсти сирими. За її словами, якщо половина страв буде овочевою - такий стіл можна назвати ідеальним.

фото тематичне

Богдана Тарасюк наголошує, що у здоровому способі життя немає, як таких, обмежень. Тому вона не називає категоричних заборон - чого не можна додавати до святкового меню.

- Я можу поставити на новорічний стіл все, що мені захочеться і я можу з'їсти все, що мені захочеться. І я не бачу у цьому ніякої проблеми, оскільки мій організм функціонує добре і, якщо це виняток із правил - то разово можна споживати все, - відзначає нутриціолог.

Проте додає, що, все ж, не готує салатів із майонезом і дуже солодких десертів. Також виключає із свого харчування свинину. Та говорить, що це не категорична заборона, а свідомий вибір.

Про шкоду "майонезних" салатів додала й інша експертка. Вона розповіла, що ті "соуси", які нам пропонують на полицях магазинів - це взагалі не справжні соуси, а жири, які пагубно діють на огранізм.

У вживанні алкоголю - головне кількість

фото тематичне

Євгенія Кравченко говорить, що алкоголь, який можна вживати з мінімальною шкодою - це червоне сухе вино. Для жінок нормою є 200 мілілітрів, для чоловіків - 300.

Нутриціолог Богдана Тарасюк додає, що у вживанні алкоголю - головне кількість. Вона рекомендує купувати, не як завжди "багато і дешевого", а краще "мало, проте якісного і смачного".

"Морити себе голодом" - це великий стрес для організму

фото тематичне

Іти в гостину експертка радить не голодним, адже ефект буде, як при поході в магазин зголоднілим. Тоді, побачивши святковий стіл, людина може "накинутись" на все, накласти повну тарілку і в результаті з'їсти також усе. Тому дає універсальну пораду - чимось перекусити вдома. А на самому застіллі їсти все, але зважено. У всьому має бути міра.

Пані Євгенія зазначає також, що ліпше не "морити себе голодом" у перервах між святкуваннями, адже це великий стрес для організму.

Щоб не перепити ввечері теж є порада - "випити вдома трішки алкоголю", оскільки коли розпочнеться основне застілля обмін речовин уже налаштується на подальше вживання і таким чином впорається з навантаженням краще і людина не так швидко сп'яніє. Або ж випити сорбент.

Відновлюватися на наступний день потрібно також сорбентами та легкою їжею. Повністю голодувати не потрібно, тому що ви повинні мати ресурси. Оскільки алкоголь та шкідлива їжа - є стресом для організму, йому потрібен відпочинок.

фото тематичне

Євгенія Ткаченко додає, що в такі дні варто пити багато рідини, особливо води. Потрібно збільшити денну норму. Адже має бути детоксикація.

В розвантажувальних днях нічого надто хорошого немає, якщо у вас здоровий кишковий тракт. Якщо ж ви маєте якісь проблеми, і якщо вам порадив лікар такі "голодні дні" - в такому разі це може принести користь. Але, до прикладу, після переїдання голод влаштовувати не треба.

А от дієтолог Євгенія вважає, що у розвантажувальних днях є користь, однак їх потрібно робити правильно. Вона виключає користь "кефірних" або повністю голодних днів. Можна їсти "легкі" страви, наприклад овочі чи рибу.

Підготувала Тая Агавердієва

Поділитись

Коментарі

Вгору