У ці дні чимало вірян відмовлялися від будь-якої їжі. Завершувати Великий піст потрібно обережно, рекомендують медики. Адже доволі часто саме святкування Великодня з обов’язковим щедрим застіллям – із горою шинки та ковбас, майонезних салатів і тортів, та ще й з чималою кількістю спиртного – завершується різким погіршенням самопочуття або й госпіталізацією, пишуть fakty.ictv.ua.
-Усі процеси в організмі, обмін речовин, він сповільнюється. Зменшується виробництво гормонів, зменшується виробництво травних ферментів. І тому, коли людина починає дуже багато їсти – організм може не перетравити цю їжу і можуть бути розлади у травленні, – говорить лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Дієтологи настійливо просять розговлятися поступово, спочатку з’їсти освячене яйце, шматочок нежирної шинки і скибку паски, потім кілька годин перепочити і потім теж їсти маленькими порціями.
Тих, хто переїдає на Великдень, значно більше, ніж тих, кому стає зле через піст. Бо справді поститься лише кожен п’ятий українець, а от за святковий стіл сідають усі.
- Люди, які менше знають про духовну частину – бачать, власне, сенс Великодня в тому, щоб сісти, добре поїсти, добре випити, і тому перед ними така небезпека є, – каже голова інформаційного управління Архієпископ Євстратій (Зоря).
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram