Без млинця не масляна, без пирога не іменинник. Святкування Масляної складається з трьох частин: «зустрічі» у понеділок, «широкого» четверга та «прощальної» неділі. Ні для кого не секрет, що головна страва Масляної – млинці. Їх готують всі сім днів тижня, який передує Великому посту, і вже на Прощену неділю хочеться приготувати щось особливо оригінальне. Відомі черкащанки розповіли, як вони проводять це свято та поділилися найсмачнішими рецептами млинців.
Анна Кривопишина, ведуча.
Як правило, цей день я проводжу на роботі. Адже на Масляну в місті організовується чимало цікавих заходів для дітей і дорослих. Традиційні ігри та розваги на свіжому повітрі - найкращий спосіб зустрічати весну. А ввечері я обов'язково смакую чудовими млинчиками, які готує моя бабуся.
Нещодавно я навчилася готувати незвичайний американський десерт, який добре смакуватиме й до українського свята. Тож із задоволенням поділюся рецептом!
Млинчик "Banana's Foster"
1 склянка борошна для млинців
1 склянка молока
1 яйце
1 ст.л. оливкової олії
1 ч.л. ванільного екстракту
цинамон (за смаком)
Усі інгредієнти (крім цинамону) ретельно змішуємо в блендері. Розігріту пательню трохи змащуємо вершковим маслом, посипаємо цинамоном та починаємо випікати млинці.
Для начинки:
50 г вершкового масла
2/3 склянки коричневого цукру
3 ст.л. рому
1 ч.л.ванільного екстракту
1 ч.л.кориці
3 банани
1/4 склянки грецьких горіхів
100 г ванільного морозива
У глибокій пательні розтопіть вершкове масло. Додайте цукор, ром, ваніль і корицю. Коли суміш закипить, додавайте банани і горіхи. Смажте 1 - 2 хвилини.
Подача десерту:
На млинчик покладіть трохи ванільного морозива, зверху полийте гарячою банановою сумішшю. Десерт готовий! Смакота!
Анна Соколова, Студміс України 2016
Я обожнюю млинці, тому свято Масляної є для мене одним з улюблених! Окрім того, що я люблю ласувати млинцями, я також із задоволенням їх готую. Декілька років тому моя хрещена мама поділилася зі мною рецептом, і я досі їм користуюся.
Для приготування найсмачніших млинців вам знадобляться:
5 яєць
3 склянки борошна
1 літр молока
3 ст ложки цукру
Сіль за смаком
2 ст ложки соняшникової олії
Яйця збити з цукром, додати борошно. Від літра молока відлити 1 стакан молока і додати до суміші, перемішати. Потім додати сіль і поступово влити все молоко. А для того, щоб млинці не пригорали при смаженні, додайте соняшникової олії. Тепер залишилося тільки розігріти сковороду і приготувати млинці. Для начинки я обожнюю банани з нутеллою! Зовсім не дієтично, але безмежно смачно! Смачного та гарних свят!
Валентина Коваленко, екс-голова Черкаської обласної ради
Чесно кажучи, Масляну я не святкую. Я звикла до більш традиційних свят, а Масляна чомусь у мене асоціюється із чимось проросійським. А от млинці готувати я люблю й маю два рецепти.
Береться борошно, пучечка соди, два яйця, трохи цукру. До цього додається сироватка або ж кисле молоко. Все варто заколотити до густоти, як сметана. Млинчики виходять пишними. Наша сім’я такі любить.
Не відмовляються, коли готую тоненькі млинці. Для цього потрібно розколотити невелику кількість борошна у свіжому молоці. Додати кілька яєць (але чим більше, тим краще), ложку крохмалю та трохи солі й цукру. Сода в цьому рецепті вже не потрібна. Потім, розмішуючи все ложкою, додаю ще трохи молока, щоб вийшло, як рідкий кисіль. Далі – розливаю на гарячій сковороді.
До чаю готуємо часто. Щоправда, сама їх не їм, аби надто не зіпсувати свою фігуру.
Тетяна Лисничук, дружина начальника управління патрульної поліції Черкас
Такого свята, як Масляна, в переліку наших сімейних свят не знайти, оскільки вже досить довгий період мій чоловік є сироїдом, а я притримуюсь режиму правильного харчування. Свій особистий рецепт млинців маю, але користуюсь ним досить рідко, у випадках, коли млинці замовляє син.
Найулюбленіші млинці сина - "Зебра". Готуються так само, як і звичайні, просто тісто длиться на дві частинки і в одну з них я додаю какао, гарно розмішую, щоб не було грудочок. Спершу на сковорідку наливаю звичайне тісто, а зверху нього кільцями додаю шоколадне. Виходять різнокольорові млинці, від яких діти завжди у захваті.
Для приготування потрібно:
3 яйця, цукор, мука, сіль, ванільний цукор і молочко. У шоколадну порцію тіста підмішую какао.
Марина Манго, журналістка
У нашій сім'ї люблять свята. Масляна - не виняток. Галасно і весело провести зиму, зустріти весну й посмакувати млинцями у колі сім'ї - це наша традиційна програма-мінімум. Зазвичай млинці я печу за матусиним рецептом. Цьогоріч вирішила випробувати рецепт мами коханого. Вона у нас - справжній гуру млинців, адже у їхній родині - це фірмовий десерт.
Отож, для смаколиків потрібні: - 4 яйця - 0,4 л молока - борошно - 50 грамів соняшникової олії - цукор, 1 ст.л. - дрібка солі - мінеральна газована вода.
З'єднуємо яйця, молоко, сіль, цукор і просіяне борошно, бажано міксером. Консистенція тіста повинна нагадувати густу сметану. Лишаємо його на 20 хвилин. Потім додаємо 50 грамів соняшникової олії і газовану мінералку (до консистенції рідкої сметани). І відразу печемо. Перед випіканням першого млинця пательну злегка змащуємо олією. Та й по всьому! Начинку обирайте на свій смак. Нам смакують млинці з грибами, червоною рибкою, маком та горішками, сиром та родзинками. Зверніть увагу на подачу страви, адже це важливо! Смачної Масляної!
Почни весну з оновлення організму! Найдосконаліше комплексне обстеження організму точністю до 97%
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram