
В Україні від початку повномасштабного вторгнення вартість великоднього кошика зросла на 64,5%. Якщо у 2022 році він коштував в середньому 1135 гривень, то цього року його вартість складе вже 1867 гривень.
Найбюджетніший набір до Великодня, який містить одну паску, крашанки, сіль, хрін та свічку обійдеться українцям у приблизно 426 гривень. У різних регіонах країни ця цифра різниться. Тож, за кілька днів до Великодня традиційно досліджуємо вартість наповнення святкового великоднього кошика саме для черкащан.
Для з'ясування цін на популярні великодні товари журналісти Про все відправилися на Центральний ринок Черкас. "Дослідницька" великодня корзина містиме: паску, ковбасні та м’ясні вироби, сир, вершкове масло, сало, яйця, сіль та хрін. Додаємо також церковне вино «Кагор», яблука, або інші улюблені фрукти.
Водночас міцні алкогольні напої церква не освячує і до великоднього кошика їх не кладуть.
Як свідчать розрахунки Інституту аграрної економіки, за минулий рік найбільше в країні подорожчала саме паска - на 30%.
Минулого року проста традиційна паска прикрашена глазур’ю та посипкою на 700 грамів на головному ринку Черкас в середньому коштувала 100 гривень. 500-грамова з цукатами — 90 гривень. Маленька, вагою 250 та 100 грамів відповідно — 50-60 та 18-20 гривень за один виріб.
Цьогорічна найменша паска, яку пропонують на Центральному ринку Черкас, з родзинками та в глазурі, вагою 100 грамів, обійдеться споживачу в 25 гривень. 300-грамова — 60 гривень. Відповідно, пів кілограмова «простенька» паска вартуватиме до 100-120 гривень.
На початку тижня, напередодні Великодня, на Центральному ринку почали пропонувати паски з різним вишуканим «начинням» та прикрасами — цукатами, марципановими фігурками, екзотичними горіхами, шоколадом. Ціна таких виробів є вищою за традиційну — в середньому доведеться заплатити 250 гривень і навіть більше.
Як пояснюють продавчині, асортимент має задовольняти різні смаки та відповідати можливостям гаманця покупців. На питання, чи буде дорожчати паска, відповідають, що це малоймовірно. Адже борошно, цукор, яйця та вершкове масло виробники вже підняли в ціні ще декілька тижнів тому. Та й попит на паски, який суттєво впливає на ціноутворення, зазвичай дуже великий.

За підрахунками журналістів Про все, в 2024 році на приготування традиційної домашньої паски «без гастрономічної вишуканості» черкащани мали витратити приблизно 170 гривень. Цього року господині витратять в середньому до 200-221 гривні.
Другий обов’язковий продукт, який має бути в великодньому кошику — яйця. Десяток яєць від фермерських господарств коштує на Центральному ринку від 54 гривень за десяток (коричневі) до 52-75 гривень (білі). Розбиті яйця, на тісто, можна купити по 45 гривень. Так само коштують дуже дрібні яйця. Перепелині яйця пропонують по 55-60 гривень за десяток.
Минулого року напередодні великодніх свят за десяток білих яєць просили 60-65 гривень, а за коричневі — 55 гривень. Побиті яйця для випічки можна було так само як і нині купити за 45-50 гривень.
Продавчині не беруться прогнозувати щодо подорожчання яєць в останні дні перед святами.
Традиційно черкащани додають до кошику м’ясні, ковбасні вироби та сало. Деякі виробники підняли ціни на свою продукцію завчасно.
Збільшилась пропозиція від так званих «крафтових» виробників — невеличких фермерських виробництв, які виготовляють обмеженими партіями ковбаси та різні копченості з різних видів м’яса, на кшталт домашньої української кухні.
Водночас, ціни на ковбасні вироби, твердий та м’який сир, вершкове масло та копченості «кусаються». У ринкових ятках копчені курячі стегенця продають по 211 гривень, гомілка — 209 гривень, крила — 221 гривню, стегенця - 204 гривні за кілограм.
«Салямі золотиста» коштує 469 гривень за кілограм, «Салямі карпатська» — 314 гривень, ковбаса копчена «Різдвяна» — 472 гривні, «Банкетна» — 180 гривень, «Сервелат» — 183 гривні, салямі «Харківська» — 243 гривні.
Найдешевшу ковбасу «Краківську» пропонують по 135 гривень за кілограм.
Вартість курячої копченої ковбаси сягає від 207 до 260 гривень. Популярну копчену ковбасу «На дровах» можна знайти і по 280 гривень за кіло.
Домашня буженина минулого року пропонувалась в діапазоні від 241 до 265 гривні за кілограм. Балик за 252 гривні за кілограм, а домашній м’ясний рулет — 260 гривень.
Наразі шинка «Царська» в різних крамницях черкаського ринку пропонується за 290 гривень, шинка «Полтавська» — 337 гривень, м’ясний рулет — від 250 гривень, рулет «Святковий» — 248 гривень, грудинка — від 250 гривень, «Балик» — від 304 до 450 гривень, м’ясо копчене — 430 гривень, ковбаса копчена «домашня» «На дровах» — 410 гривень, окіст — 238 гривень.
Ціни на крафтові м’ясні вироби цього року починаються від 400 до майже 600 гривень за кілограм.
Домашнє сало у 2024 році можна було купити по 80 гривень за кілограм. Копчене «домашнє» в спеціях — за 380 гривень. Нині сало, дешевше ніж 150 гривень, знайти неможливо. Сало з м’ясною проріззю - від 160 за звичайне і до 410 гривень за домашнє «крафтове».
Щоправда, продавчині вмовляють купляти і за таку ціну, бо, за їхніми словами, «сала дуже мало». Тож одразу після Великодня ціна на цей продукт відчутно поповзе вгору. Так само і на більшість м’ясних виробів.
Ковбаса домашнього виробництва на критому ринку коштувала перед минулорічним Великоднем 320 гривень за кілограм, сиров’ялена — 530 гривень і грудинка 250 гривень. Сьогодні ці продукти пропонують споживачам від 400 гривень та вище.
Минулого року кілограм сиру можна було купити за ціною від 223 до 365 гривень. Сир в крамницях Центрального ринку сьогодні значно дорожчий.
Наприклад, сир «Вершковий» коштує 400 гривень за кілограм, «Карпатський» — від 334 гривень, «Пармезан» пропонують по 590-600 гривень за кілограм, «Швейцарський» також від 600 гривень, «Козиний» — 650 гривень, «Гауда» — 425-480 гривень, «Моцарела» — 336 гривень, «Канівський» — 382 гривні, сир «Брі» від 454 гривні за кілограм та вище. За 200-грамову пачку сиру «Камамбер» правлять 60-80 гривень.
Найдешевший сир на сьогодні на черкаському ринку «стартує» від 213 гривень. Саме стільки коштує сир «Вершковий», вироблений в Краснограді.
Цікаво, що ринкові крамниці слідом за маркетами почали позначати на цінниках вартість за сто грамів продукту.
Багато на ринку сиру від різних виробників, який запакований в 200-грамові пачки. Їхня ціна коливається від 70-115 гривень.
Вершкове масло в 2024 році коштувало черкаським споживачам від 40 до 65 гривень за 200-грамову пачку. Вагове масло продавали по 162 гривні за кілограм, а найдорожче, жирністю 85%, — 300 гривень за кілограм.
Цього року за вершкове масло продавці на ринку просять від 45 до 96 гривень за пачку. Спред на випічку можна придбати до 40 гривень за 250-грамову пачку.
Сіль продають до 20 гривень за пачку. Хрін «заводський» — до 30 гривень за банку. «Риночний» — 50 гривень за 200-грамову баночку.
За яблука продавці просять до 40-50 гривень за кілограм. Ціна на ці поширені фрукти збільшилась за рік майже на 20 гривень.
Пляшка вина «Кагор» нині коштує від 160 до 200 гривень. «Домашнє» вино пропонують також за 200 гривень за літр.
Тож, на сьогодні найдешевший варіант кошика до свят, який містить одну паску, десяток яєць, пачку вершкового масла, кілограм сала, сиру, ковбаси, копченої курятини, пачку солі, 200-грамову банку хрону, кілограм яблук, одну пляшку вина, коштуватиме черкасцям 1234 гривні.
Найдорожче наповнення великоднього кошика з однією вишуканою паскою, десятком яєць, кілограмом сиру, ковбаси, сала, копченостей, вершкового масла, солі, хрону, яблук та пляшки «Кагору» обійдеться черкаським споживачам у 2686 гривень.
Тетяна Балякіна
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram
Одна неправда- ціни вищі…