У скільки черкащанам обійдеться новорічний стіл?

25 грудня 2015, 18:11

1

Традиційно більшість черкащан Рік Мавпи зустрічатимуть удома в сімейному колі. Та й таке святкування обійдеться недешево, адже продукти подорожчали майже наполовину. Найбільше підскочили ціни на м’ясо, рибу, імпортні фрукти та алкоголь, – а це власне, головні атрибути новорічного столу. Цього року за святкові продукти доведеться заплатити від 700 до 1300 гривень, що на 45-74% більше, ніж торік, інформує Нова Доба.

Заздалегідь закуповувати продукти до свят намагається сім’я Мізіних, адже очікують, що ближче до Нового року ціни зростуть ще більше. У зв’язку з економічним станом доводиться переглянути новорічне меню. Якщо в минулі роки на святковому столі були й червона риба, ікра, кілька салатів, то цього року родина обмежиться традиційним салатом «Олів’є» та іншими «економнішими» стравами. На новорічний стіл розраховують витратити від 1000 до 1500 гривень.

2

Лариса Ходаковська, директор Черкаського обласного контактного центру розповідає, що на Новий рік чекають гостей, тому й витрати будуть значні.
– Стіл обійдеться в близько 2500-3000 тисячі гривень. Фінансує чоловік, як завжди. Обов’язково будуть улюблені страви кожного з родини. Це традиція. Шампанське та фрукти. І головне – настрій. Не важливо, що на столі, важливо, хто за столом. Найближчі та найрідніші створюють свято, – говорить пані Лариса.

На Новий рік своїх рідних смачними стравами радує заступник голови ЧОДА Юрій Сас. Він зізнається, що власноруч готує домашній печінковий паштет, запікає свинячу рульку або курку в духовці. У яку суму цього року обійдеться святкування, поки не знає, але думає, що недешево.

– Цього року нас запросили в гості. Тож бюджет буде складатися з вартості подарунку. Зараз важко оцінити конкретну суму витрат, але пляшка якісного українського ігристого точно буде. А так зазвичай традиційно купуємо оселедці, відкриваємо мариновані гриби від тещі, робимо салати. Треба буде порахувати все це в актуальних цінах, а вони засмучують, відверто кажучи, – відзначає Юрій Михайлович.

Та не всі в новорічні свята витрачають кошти лише на смаколики й продукти. Катерина Коваленко, заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту розповідає, що їхня молода сім’я має добру традицію витрачати кошти не на новорічний стіл, а на новорічні враження.

– Ми подорожуємо Україною, відвідуємо історичні місця й міста. Тому до їжі невибагливі. З особливостей новорічного столу – це традиційні страви того регіону, де нас застає новорічна ніч! Щодо цін, то тут варіативна складова, адже одна й та сама страва може різнитись у ціні. Із улюбленого і найтрадиційнішого – це мандарини та цукерки, що створюють святковий настрій, – говорить Катерина Юріївна.

Свято наближається, але радість від прийдешнього затьмарюють цінники в магазинах чи на ринку, що зростають дуже стрімко. Тому досвідчені господині радять зарані закуповувати продукти та слідкувати за вигідними акціями.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору