У Легедзиному на Черкащині, на території державного історико-культурного заповідника “Трипільська культура” почали продавати ексклюзивні пряники у вигляді трипільського посуду і трипільських статуеток, пише Козацький край.
“Під відкриття туристичного сезону наша креативна сільська майстриня Олена Онищенко-Рипко вперше придумала і натворила “трипільських” пряників. Смачних, красивих і пізнавальних, ще й великих", - розповідає директор заповідника Владислав Чабанюк.
Новинку музейної сувенірної лавки у Легедзиному вже оцінили й колеги-історики з Черкас – зокрема, “трипільські” пряники стали темою жвавого обговорення на фейсбук-сторінці Центру вивчення пам’яток археології ЧНУ ім. Богдана Хмельницького.
Тим часом, заповідник “Трипільська культьура” розпочинає не лише туристичний, а й археологічний сезон-2023. Як повідомляють у державному заповіднику, він буде продовженням незавершених досліджень 2021 року. Ковід і широкомасштабна війна внесли свої корективи в археологічний процес, кілька разів поставивши його на паузу, і лише зараз, без фінансування, він таки буде продовжений. Трипільська експедиція цьогоріч має завершити довготривале дослідження гончарного господарсько-житлового комплексу “Сім’я гончара 2″ на мега-поселенні “Тальянки”. 14 травня фахівці вже розпочали підготовку місця розкопу.
До досліджень будуть залучені студенти історичного факультету Уманського ДПУ, які у цій експедиції проходитимуть археологічну практику.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram