Штучні та прострочені продукти, їжа з транс-жирами, хліб зі спеціальних сумішей. Все це непривабливо звучить, але досить апетитно виглядає на продуктових полицях. Сучасна харчова промисловість широко застосовує хімічні процеси у виготовленні продуктів. І це без огляду на те, що вже давно доведений їх негативний вплив на організм людини. Як убезпечити себе від шкідливих для організму речовин та непорядних виробників, сайту vikka.ua розповіли черкаські експерти.
"Я б не рекомендувала купувати навіть ті товари, термін придатності котрих ще не стік, але добігає кінця", – зазначила кандидат біологічних наук, дієтолог Олена Семеніхіна.
За її словами, умови зберігання товарів у магазинах не завжди відповідають встановленим нормам, тому черкащанам слід застерегти себе від купівлі продуктів, термін придатності яких майже скінчився.
"Треба звертати увагу на склад. Особливо, якщо в його переліку є незрозумілі для покупця найменування. До речі, всі їх значення можна дізнатися у спеціальних таблицях, в яких розшифровано склад продуктів", – повідомила дієтолог.
Вона підкреслила, що найбільш розповсюдженою штучною складовою сучасних продуктів стали транс-жири. "Це біда сучасної випічки, десертів. Їх додають, щоб збільшити термін придатності. За нормами ДСТУ та ТУ їх мають вказувати у складі. Тож я рекомендую утримуватися від покупки продуктів, де вони стоять на перших місцях у переліку, та де їх багато", – зазначила вона та підкреслила, що здебільшого це солодкі сирки та рулети, печиво.
Також Олена Семеніхіна порекомендувала уникати продуктів зі стабілізаторами, підсолоджувачами, глутаматом натрію (підсилювачем смаку) у складі.
Фахівець розкритикувала якість випічки, що виготовляють у пекарнях супермаркетів. "Це різноманітні чіабати та інші вироби. Їм привозять готові суміші, у тому числі заморожені. Вони навіть самі не знають, із чого вони випікають. Скоріше за все, в їх складі присутня хімія", – повідомила фахівець.
Вона підкреслила, що 10 років тому натуральної складової у хлібі було значно більше. Тепер же при випічці можуть використовуватися дріжджі, які не гинуть при термообробці. Це означає, що вони викликатимуть відповідні процеси в організмі людини. За її словами, фахівцями доведено, що спори дріжджів в організмі людини можуть потрапляти у кровоносні судини. Тому радить купувати бездріжджовий хліб.
Як роз’яснила кандидат біологічних наук, сучасні технології дозволяють виготовляти продукти на молекулярному рівні. "Зараз навіть кисломолочний сир можна зробити абсолютно без молока. Він буде і за консистенцією і на смак такий, як звичайний творог", – повідомила вона.
Експерт закликала черкащан вдумливо ставитися до вибору продуктів. "Зараз все зроблено для того, щоб людина купувала та їла, купувала та їла. А потім хворіла та зверталася до аптек. Аптечний же бізнес у нас дуже гарно розвинений", – звернула увагу фахівець.
У свою чергу, в інспекції з питань захисту прав споживачів у Черкаській області закликали покупців бути уважними при покупці споживчих товарів: вивчати їх маркування та звертати увагу на вміст ГМО.
"По-перше, треба дивитися на дату виробництва, термін придатності та умови зберігання товару. Також слід звернути увагу на назву виробника та його місцерозташування", – зазначила головний спеціаліст інспекції з питань захисту прав споживачів Вікторія Ткаченко.
Експерт роз’яснила, чим відрізняються позначки ДСТУ та ТУ на товарах. "ДСТУ – це державні стандарти України, а ТУ - технічні умови. Їх розробляють самі виробники і затверджують в державних органах", – розповіла вона.
Щоб у разі придбання неякісного товару черкащани мали змогу захистити свої права, фахівець порекомендувала завжди зберігати чеки. Їх, до речі, можна попросити виписати навіть в тих точках торгівлі, де немає РРО. Наприклад, на ринках.
За словами спеціаліста, найчастіше до інспекції з питань захисту прав споживачів звертаються покупці, котрі придбали товари з простроченим терміном придатності чи ті, кого обважили у магазині.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram