Скільки черкащанам доведеться витратити на головну страву Різдва?

05 січня 2017, 10:56

f3672557a341fdb5e249cdd3a98a7ab7_kutya_depositphotos_92164408

Головна різдвяна страва — кутя — обійдеться жителям Черкас від 60 до 100 гривень, інформує УНН-Центр.

Отже, найголовнішу складову різдвяної каші — власне зерно — можна купити за 6-10 гривень за кіло у магазині, а от на руках у господинь, які продають “справжню кутю”, стільки ж коштує одна склянка. Кутю не обов’язково варити саме з пшениці: підійдуть рис, жито, ячмінь, і навіть перлова крупа. У кожному регіоні віддають перевагу певному зерну, на Черкащині все ж частіше це саме пшениця або ячмінь. За дві склянки (півкіло) відповідно доведеться сплатити від 3 до 20 гривень.

До куті традиційно додають родзинки, мак, горіхи і мед. Знову ж таки, у кожної господині — свій рецепт, тому можна класти не всі ці інгредієнти або ж додати ще якісь. Мак коштує на ринку 1-15 гривень за склянку, горіхи (вже очищені) — теж 15. Родзинки мають дуже великий розмах цін: від 30 до 150 гривень за кілограм (залежно від виробника, країни виробництва, якості самих родзинок і таке інше). Тож за 100 гр, чого цілком достатньо для куті, — від 3 до 15 гривень.

У кінці приготування кутю заправляють медом — хтось розводить його водою, хтось маковим молоком, хтось вживає лише мед. За баночку у 200 гр на черкаському базарі просять від 25 до 40 гривень: це залежить від сорту — гречаний, липовий, акацієвий завжди дуже різняться в ціні.

Підсумовуємо: по мінімуму на кутю треба витрати 60 гривень, якщо кошти дозволяють — можна витратити всі 100. У результаті отримаємо приблизно літровий об’єм каші (4-6 порцій).

Слід пам’ятати, що кутя — страва символічна, тому за святковим столом достатньо з’їсти одну ложку. Зернятка злаків символізують землю, її родючість і воскресіння в життя; мед і макове молочко — це символ солодкого життя, горіхи — символ міцного здоров’я, а родзинки — особистого і сімейного благополуччя. Готова сама кутя з сухофруктами і медом — це родючість і продовження роду.

Стародавні люди вірили: що багатша “начинками” різдвяна кутя, то багатшим буде життя, плодовитішою земля і врожайніший рік. Саме щоб привернути удачу і добробут до своєї оселі, в кутю додавали цукерки, мигдаль, вершки, мармелад, варення і цукати.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору