Що консервують на зиму українці

04 грудня 2019, 10:32

Голова Асоціації постачальників України Олексій Дорошенко заявив, що кількість українців, які роблять запаси на зиму зменшується. Якщо минулого року таких було 80%, а вже цього року - 75%.

Що ж консервують жителі окремих регіонів читайте в матеріалі.

- Найбільш запасливі люди живуть в Україні на Заході. 85% опитаних сказали, що вони обов’язково будуть запасатися за зиму. За Сході та на Півдні таких лише трохи більше за 68%., - написав Дорошенко.

Читайте також: Зубожіння чи задоволення: чому черкащани консервують продукти на зиму?

1.Консерви з огірків - найбільше полюбляють жителі Півдня, їх заготовляє понад 91% жителів цього регіону.

2.Томати - полюбляють на Сході. Там їх заготовляють майже 83% людей.

3.Лечо та перець люблять також на Сході країни. Там заготовляють - 54% жителів регіону.

4. Овочеве заготовляють на Заході. Там любителів понад 54%

5. Баклажани полюбляють консервувати жителі Півдня. Таких у регіоні 55%.

6. Овочевим консервованим салатам віддали перевагу 41% тих, хто проживає в Центрі.

7. За словами Дорошенка, продуктом, який розділив країну, можна вважати гриби. Майже 57% жителів Заходу робили з них запаси, а на Сході таких виявилося лише 7%. Ікру "заморську" баклажанну та вітчизняну кабачкову робили приблизно однаково будь-де, але з невеликою перевагою попереду Схід із 35% опитаних.

8. Томатна паста найбільш поширена на Півдні. Там її готують на зиму більше 40% родин.

9. Готові овочеві консервовані страви переважають на Півдні, де 26% заявили про це.

10. Кукурудзу, квасолю і зелений горошок консервує на Заході 21% людей.

11. Буряк також є найбільш популярним на Заході, де його у вигляді консервів запасає більше 18%.

- Зменшення запасів говорить також про те, що українці, маючи генетичну пам'ять про Голодомор, вірять або в покращення ситуації, або, як мінімум у те, що вона не буде погіршуватися.

Опитування проводилося з 25 жовтня по 5 листопада 2019 року по всій території України, окрім окупованих територій серед 2001 респондента. Похибка становить не більше 2,4%.

- Причин чому люди консервують декілька. Одна полягає в тому, що якщо люди похилого віку ставилися до заготівель, як до стратегічних запасів, які будуть не залежно не від чого, то середнє та молоде покоління рахує що вигідніше: виростити або купити. Крім того молоде покоління бажає більше заробляти, але не працювати на городах, - пише Дорошенко

Найбільш популярними є консервація та соління. Більше 69% українців цього року зробили саме такі запаси. Варення та соки закривали майже 62% наших громадян. Овочі до льоху заклали 49% людей, а ще 48% заморожували овочі. Сухофрукти запасають 36% опитаних, 33% заморожують м'ясо, закуповують продукти тривалого зберігання, тобто крупи, цукор і макарони, 31% респондентів. А 18% українців роблять м’ясну тушонку.

Цікаво порівняти по кожному виду заготівель настрої українців. Так, охочих робити консерви та соління за останній рік зменшилося на 8%, із 77%, у 2018 році, до 69%, у цьому.

Але найбільше зниження відбулося серед тих, хто закривав варення, соки та закладав на зберігання овочі до льохів. Таких стало менше одразу на 12%. У минулому році заготівля з фруктів були популярні серед 73% громадян, то 2019 лише 61% зробив її.

Різко скоротилася, із 61% до 49%, кількість тих, закладає овочі, переважно борщового набору, на зберігання. Заморожування овочів стало також менше популярним, але лише на 5%. Рік тому бажаючих було 53%, а зараз – 48%.

У п’ятірку найбільш популярних видів зберігання потрапило також і зберігання сухофруктів, до яких можна зарахувати й трав’яні чаї та чаї з ягід.

33% відсотки людей заморожують м'ясо, а рік тому таких було 34%. Бакалійні продукти тривалого зберігання заклали 2019 року 31% громадян, хоча минулого таких було 33%. Популярність домашньої тушонки впала на 7%, із 25%, 2018 року, проти 18%, цього року.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору