Що робити черкащанам для профілактики харчових отруєнь та інфекційних захворювань

01 липня 2016, 07:35

pishevoe-otravlenie---pervaya-pomosh-simptomi-i-lechenie-2

У літній період зростає кількість харчових отруєнь та інфекційних захворювань, які виникають внаслідок вживання неякісних продуктів харчування.

Це пов’язано з високою температурою атмосферного повітря, виїздами населення на відпочинок, на дачі, а також збільшення обсягів використання в харчуванні продуктів без термічної обробки (овочі, фрукти, зелень). З продуктами харчування можуть передаватися збудники сальмонельозу, дизентерії, ротавірусної інфекції, вірусного гепатиту А та інших захворювань.

Крім того, значну питому вагу становлять харчові токсикоінфекції, коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

Причинами харчових отруєнь та інфекційних захворювань, що передаються з їжею, є порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни як виробниками продовольчої сировини і продуктів харчування, так і споживачами в побуті. Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м’яса (котлети, рулети, паштети), холодець та інші. У погано промитих фруктах і овочах можуть на поверхні бути збудники інфекційних захворювань, зокрема вірусних інфекцій.

З метою профілактики харчових отруєнь варто прислухатись до наступних рекомендацій:

– При купівлі продуктів харчування звертайте увагу на дату виготовлення, термін їх придатності, умови зберігання і реалізації.

– Готуйте салати, вироби з рубленого м’яса, холодець, кондитерські вироби з кремом в невеликій кількості, пам’ятаючи про те, що зберігати їх потрібно при температурі від + 2 ºС до +6ºС обмежений час
– Піддавайте повторній термічній обробці кулінарні страви попереднього дня.

– Дотримуйтесь технологій приготування страв у домашніх умовах, при цьому виконуючи наступне: ретельна обробка рук перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією; використовуйте окремий кухонний інвентар (ножі, дошки) для обробки сирих продуктів і готових виробів; ретельно промивайте зелень, овочі та фрукти.

– Розміщуйте в холодильнику продукти з умовою дотримання наступної вимоги: готові страви та напівфабрикати високого ступеня готовності – на верхніх полицях, сировина – на нижніх.

– Якщо ви відчуваєте себе нездоровим (особливо за наявності розладу шлунково-кишкового тракту, нудоти, болю в животі), не займайтеся приготуванням їжі для сім’ї та гостей.

– Не використовуйте при виїзді на відпочинок, при відправленні дітей на екскурсію або в тривалу поїздку харчові продукти, що швидко псуються.

У разі захворювання звертайтеся за медичною допомогою. Цим ви пришвидшите лікування і не допустите захворювань усіх членів сім’ї.

За інформацією КНП « Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР»

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору