Салат по 4,50 грн, борщ по 3,80 грн, – у Будинку рад відкриється “Трапезна”

03 серпня 2016, 14:49

5008f5771e7bac01fe0752ecf723d551_XL

У понеділок опівдні очікується відкриття їдальні «Трапезна», що в підвальному приміщенні Будинку рад у Черкасах. Новий заклад громадського харчування європейського ґатунку прийматиме відвідувачів не лише головної обласної владної установи, а й усіх містян та гостей обласного центру. Для цього з боку вулиці Лазарєва облаштований окремий вхід, пише Черкаський край.

Проблема відновлення роботи їдальні в будівлі обласної ради має тривалу історію. Майже три з половиною роки величезне підвальне приміщення стояло пусткою й приносило значні збитки казні. Від сесії до сесії питання передачі його в оренду вивчалося депутатськими комісіями, що невзмозі були прийняти позитивне рішення через побоювання корупційних скандалів. Тим часом усі видатки на утримання об’єкта комунальної власності лягали тягарем на бюджет: щомісяця на його утримання витрачалося щонайменше 50 тисяч гривень. І лише на початку цього року депутати обласної ради зважилися дозволити комунальному підприємству «Управління по експлуатації Будинку рад і об’єктів обласної комунальної власності» віддати в оренду підвальне приміщення загальною площею 490,5 кв.м. у Будинку рад терміном до 15 років.

Серед перших відвідувачів нової сучасної їдальні «Трапезна» був і голова обласної ради Олександр Вельбівець. Олександр Іванович говорить, що забезпечити ефективне використання цього комунального майна стало однією з його перших ідей, яку хотів реалізувати одразу після обрання на цю посаду. Він був вражений тим, що будівля облради має величезний підвал, який жодним чином не використовується, а проте за нього сплачуються комунальні платежі у сумі 350 тисяч гривень щороку. Завдяки тому, що знайшовся орендар, не тільки не витрачатимуться кошти з бюджету на утримання цього підвалу, а й надходитиме певна сума за оренду, — додав Олександр Вельбівець та високо оцінив зусилля ТОВ «Фуд-Люкс» з облаштування закладу громадського харчування.

Як розповів директор комунального підприємства «Управління по експлуатації Будинку рад і об’єктів обласної комунальної власності» Валерій Височин, увесь цей час Будинок рад у Черкасах залишався єдиним закладом в Україні, що не мав власної їдальні. А між тим, в офіційній будівлі кожного робочого дня працюють до 800 чиновників. За словами Валерія Височина, на ремонт і реконструкцію приміщення було витрачено близько 350 тисяч гривень. Новий орендар подбав про його дизайн, встановив сучасне обладнання, створив комфорт і затишок.

Навіть у найбільшу спеку тут приємна прохолода. Комфортний зал їдальні з благодатною назвою «Трапезна» може вмістити одночасно 110 відвідувачів. Виконаний у стилі «Прованс», він приваблює сучасним дизайном, гарними меблями, вишуканими світильниками. На касах-комп’ютерах — можливість готівкового та безготівкового розрахунку. Працює плазмовий телевізор. Стіни прикрашають оригінальні картини українських художників. Та головне, безумовно, для охочих трапезувати, — добротна європейська кухня та доступні ціни.

— Підбираючи меню для їдальні, ми робимо наголос на європейській кухні, але з акцентом на українські смаки, — розповіла адміністратор закладу Антоніна Прохоренко. — Головні для нас — якість та різноманітність продуктів і страв. Низькі ціни плануємо утримати за рахунок обороту.

Справді, розмаїття та дешевизна страв вражають. Приміром, у меню, що змінюється щодня: 6 видів салатів (від 4,5 гривні), 3-4 види перших страв (окрошка, борщ, суп вартістю від 3,8 гривні), 6 видів гарнірів (від 4 гривень), 9 видів різноманітних м’ясних та рибних блюд (від 8 гривень), а ще — пельмені, вареники, млинці та оладки, 3 види самси (з м’ясом, сиром, капустою). Усе це з раннього ранку під керівництвом шеф-кухаря Людмили Маркоцької готують молоді досвідчені кухарки Валентина Беляєва, Наталя Носенко, Тетяна Черній, які вже пройшли гарт у знаних закладах харчування. На всякий смак — прохолодні соки, вода, компот, узвар, а також вишукані сорти чаїв (від 6 гривень), добротна зернова кава в асортименті (від 7 гривень), тістечка. Восени у фойє їдальні господарі закладу планують торгувати напівфабрикатами.

Коментарі

Вгору