У Черкаській області зареєстровано восьмий випадок захворювання на ботулізм у 39-річного мешканця м. Кам’янка.
Хворий вживав консервоване домашнє сало з проріззю, виготовлене власноруч влітку поточного року, без термічної обробки. Продукт був приготовлений з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й стало причиною захворювання.
Ситуацію ускладнило те, що хворий звернувся за медичною допомогою до Кам’янської центральної районної лікарні лише на четвертий день після вживання зараженого продукту. Для уточнення діагнозу хворого було направлено до Черкаської обласної лікарні.
Діагноз ботулізм встановлено клінічно та підтверджено лабораторно – у крові хворого виявлено ботулотоксин типу В.
Зазначимо, аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, у тому числі м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.
За інформацією ДУ “Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram