Поки у Держстаті запевняють, що середня ціна на "український національний продукт" одна з найнижчих в Україні, черкащани наводять зовсім інші цифри. Так, у Черкаській області "український національний продукт", за даними статистів, коштує близько 50 гривень за кілограм, пише vikka.ua.
У відомстві стверджують: дешевше сало лише у Тернопільській області – там кілограм коштує в середньому 47 гривень. А найдорожче – у Києві та Одесі: 120 та майже 85 гривень відповідно.
Тим часом у соцмережі черкащани провели опитування щодо "курсу сала". Згідно з ним, ціни на продукт суттєво різняться з даними Держстату і його вартість коливається від 50 до 150 грн/кг.
Так, у Черкасах ціни на сало становлять 85-160 грн/кг, Чорнобаї – 90-120 грн/кг, Смілі – 110-120 грн/кг, Золотоноші – близько 120 грн/кг, Городищі та Корсунь-Шевченківському – від 70 грн/кг, Христинівці – 50-90 грн/кг, Жашкові – 100-150 грн/кг.
"Сало – це продукт, який не возять на довгі відстані. Так само, як молочну продукцію і хліб. Хоча це не швидкопсувний продукт. Тому виходить так: у тих регіонах, де вирізали більше свиней, сало продають дешевше", – пояснює виданню "Сегодня" одну з причин розкиду цін на сало директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Крім того, експерт допускає, що різниця в цінах може бути пов'язана з епідемією африканської чуми у свиней.
"У нас вже два роки вирує африканська чума у свиней, і вона дуже сильно впливає на ціни. У той момент, коли вона фіксується в конкретному регіоні, багато хто починає вирізати свиней. І в ці моменти ціни обвалюються. Раніше, коли десь реєструвалося захворювання, населений пункт оточували, ветеринарна міліція вирізала все поголів'я худоби, а селянам потім компенсували збитки. Зараз компенсацію не платять. Тому, якщо в район приходить чума, всі намагаються скоріше забити худобу і продати м'ясо, щоб не залишитися у збитку", – говорить Дорошенко .
А ось президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич здивований рівнем цін за даними Держстату.
"Наша Асоціація кілька тижнів тому робила наші внутрішні дослідження, так уже ніде не було сала по 50 грн. Мінімум 80 грн. І така ціна тримається вже близько року", – говорить Іван Томич.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram