Єгипетська картопля, китайська гречка, польські яблука. До таких товарів на полицях черкаських магазинів покупці вже давно звикли. Імпортні товари часто-густо приваблюють не лише своїм товарним виглядом та смаковими якостями, а й цінами, нижчими за вітчизняні товари. Здавалося б, якщо наше, українське, то мало бути б і дешевше. Адже з-за кордону везти та платити мито не потрібно, а отже – економія. Та чомусь не завжди ця економія відчувається і заклик "Купуй українське!" іноді змушує задуматися. Чому в черкаських супермаркетах трапляється такий "ціновий парадокс", з’ясовував сайт vikka.ua.
Черкащанин Андрій Овчаренко в одному з супермаркетів міста помітив цікаву річ: ціна на виноград, вирощений в Україні, на порядок вища, ніж на італійський. На його думку, українські виробники наживаються на патріотичних почуттях та агітації підтримувати вітчизняного виробника, тому й встановлюють такі високі ціни.
"І це не лише виноград, таких прикладів безліч", – говорить він.
Та насправді причини високої ціни на вітчизняний продукт можуть бути різні і абсолютно обґрунтовані, кажуть експерти.
"Є такий стереотип: якщо ми живемо у бідній країні, значить і продукти купуємо за цінами, нижчими європейських. Це далеко не так. У нас ціни досить міцно прив’язані до світових. І лише деякі групи товарів у нас дешевше, ніж у світі", – зазначає директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За його словами, нерідко бувають цінові рекорди, коли вітчизняні товари дорожчі за привозні.
"У ситуації з виноградом – усе залежить від сорту, адже іноді вони можуть відрізнятися у вартості до 50% одне від одного. Більше того, якщо подивитися на вина, значна частина грузинських і молдавських вин виготовляється із французької і італійської сировини", – зазначив експерт.
Востаннє штучне здорожчання вітчизняного продукту стосувалося гречки. Це сталося з причини монопольної змови на ринку, внаслідок чого крупа зросла в ціні аж утричі. І це притому, що на світовому ринку гречка завжди була дешевшою, ніж, наприклад, рис. Тоді з’явилася гречка з Китаю. Але вона поступилася у смакових якостях і вітчизняній, і європейській.
"У червні ми імпортували 1,5 тисячі тонн гречки не з Китаю, а з Європи. Китайська гречка не користувалася попитом. Хоч вона й дешевша, але поступається за смаковими якостями", – розповів Олексій Дорошенко.
Фахівець додає: на щастя, зараз немає імпортних продуктів харчування, які могли б витіснити з ринку аналогічний вітчизняний продукт. Та й асортименту вітчизняної продукції вистачає, тож покупцю є з чого обирати.
"Імпортне продовольство на сьогодні складає від 5 до 10 відсотків. Це мінімальний показник за останні 20 років. Імпорт зараз не домінує у жодному з сегментів, навіть найменшому", – додає експерт.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram